Ankilozan spondilitli hastalarda balneolojik tedavinin (hidroterapi ve peloidoterapi) klinik etkinliği ve sitokin değerlerine etkisi
Clinical efficacy of balneological treatment (hydrotherapy and peloidotherapy) on patients with ankylosing spondylitis and its effects on cytokine levels
  1. Tez No: 659196
  2. Yazar: ALİ SUAT KUZU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE KARAGÜLLE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Tıbbi Ekoloji ve Klimatoloji, Medical Ecology and Climatology
  6. Anahtar Kelimeler: balneolojik tedavi, hidroterapi, peloidoterapi, ankilozan spondilit, anti-TNF, balneological treatment, hydrotherapy, peloidotherapy, ankylosing spondylitis, anti-TNF
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Hidroterapi ve peloidoterapi kombinasyonu şeklinde uygulanan balneolojik tedavinin, ankilozan spondilitli hastalarda klinik ölçeklerle etkinliğini değerlendirmek, serum IL-6 ve TGF-β1 düzeyleri üzerine etkisini saptamak Gereç ve Yöntem: Modifiye New York Kriterlerine göre AS tanısı almış, anti-TNF ilaç kullanan 40 hasta randomizasyonla iki gruba ayrıldı. Çalışma grubuna rutin tedavilerine ek olarak 38°C sıcaklığında hidroterapi havuzunda 20 dakika tam banyo uygulaması sonrasında 20 dakika tüm spinal bölgeye 43°C sıcaklıkta tıbbi çamur uygulaması yapıldı. Aynı uygulama 10 seans tekrarlandı. Kontrol grubundaki hastalar rutin tedavilerine devam ettiler. Hastalar tedavi öncesi/1. gün, tedavi sonu/12. gün ve 3. ayda ağrı (VAS), hastanın ve doktorun global değerlendirmesi (VAS), BATH Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivitesi İndeksi (BASDAİ), BATH Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi (BASFİ), BATH Ankilozan Spondilit Metroloji İndeksi (BASMİ) ile değerlendirildi. Tüm hastalardan aynı değerlendirme zamanlarında serum IL-6 ve TGF-β1 düzeyleri ölçümü için venöz kan örneği alındı. Bulgular: Çalışma grubunda ağrı, hastanın ve doktorun global değerlendirmesi, BASDAİ ve BASMİ skorlarında tedavi sonunda anlamlı iyileşmeler saptandı. BASMİ skoru hariç bu anlamlı iyileşmelerin 3. ayda devam ettiği görüldü. Kontrol grubunda yalnızca 3. ayda BASMİ skorunda anlamlı düzelme vardı. Gruplar arası karşılaştırmada BASDAİ ve BASFİ skorları için tüm değerlendirmelerde, doktorun global değerlendirmesi için 3. ayda çalışma grubu lehine anlamlı üstünlük saptandı. Serum IL-6 seviyelerinde her iki grupta da anlamlı değişiklik olmadı. Çalışma grubunda TGF-β1 düzeyleri başlangıca göre zamanla artmış olsa da istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç: Hidroterapi ve peloidoterapi kombinasyonunun ankilozan spondilitli hastalarda ilaç tedavilerine destek olarak ağrıyı azaltmada, hastalık aktivitesi ve fonksiyonel durum üzerine yararlı etkileri görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the efficacy of balneological treatment (combination of hydrotherapy and peloidotherapy) with clinical scales and to determine the effect on serum IL-6 and TGF-1 levels in patients with Ankylosing Spondylitis. Method: 40 patients diagnosed with AS according to the modified New York Criteria and using anti-TNF drugs were assigned to two groups by randomization. The patients in the treatment group received hydrotherapy (38°C) for 20 minutes and then peloid pack (43°C) was applied to the entire spinal area for 20 minutes in addition to the routine treatments. The same procedure was repeated for 10 sessions. The patients in the control group continued own routine treatment. Patients were evaluated before treatment / 1st day, end of treatment / 12th day and 3rd month with pain (VAS), global assessment patient's and the doctor's (VAS), BATH Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI), BATH Ankylosing Spondylitis Functional Index (BASFI), BATH Ankylosing Spondylitis Metrology Index (BASMI). Venous blood samples were taken from all patients for analysis of serum IL-6 and TGF-β1 levels. Results: In the treatment group, statistically significant improvement was observed in pain, patient and doctor's global assessment, BASDAI and BASMI scores at the end of the treatment. It was seen that these significant improvements continued for 3 months except for the BASMI score. In the control group there was significant improvement in BASMI score only in the 3rd month. In the comparison between the groups, significantly superiority was found in favor of the treatment group in all evaluations for BASDAI and BASFI scores and in the 3rd month for doctor's global assessment. Serum IL-6 levels did not show any significant change in both groups. Although TGF-β1 levels increased in the treatment group compared to the baseline, it was not statistically significant. Conclusion: In support of drug therapies, hydrotherapy and peloidotherapy combination treatment has been shown to beneficial effects on pain, disease activity and functional status in patients with ankylosing spondylitis.