Yetişkinlerde bağlanma stillerinin öznel iyi oluş, yaşam doyumu ve bilişsel çarpıtmalar üzerinde etkisinin incelenmesi
Examination of the attachment styles in adults effects on subjective well being, life satisfaction and cognitive distortion
  1. Tez No: 659203
  2. Yazar: MERYEM MERVE KARAKURUM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Bağlanma Stilleri, Öznel İyi Oluş, Yaşam Doyumu, Bilişsel Çarpıtmalar, Attachment sytles, life satisfaction, subjective well-being
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Her bireyin en hassas dönemi olarak bilinin bebeklik döneminde anne ile kurulan bağ kişinin duygusal ve mental gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Yetişkinlik döneminde kurulan ilişkilerde ve kişinin hayat kalitesinde bebeklikte anne veya birincil bakım vereni olan kişi ile kurulan bağın niteliğinin etkisi büyüktür. Bebeklikte kurulan bağ , yetişkinlik döneminde de devam etmekte ve kişinin hayat kalitesini de büyük ölçüde etiklemektedir. Bu bağlamda öznel iyi oluş, yaşam doyumu ve bilişsel çarpıtmalar yetişkin bireylerin hayatında önemli kavramlar olarak ele alınmıştır ve bağlanma stilleri bu kavramlar ile ilişkilendirilebilmektedir. Bu araştırmanın amacı yetişkin bireylerde bağlanma stillerinin öznel iyi oluş , yaşam doyumu ve bilişsel çarpıtmalar üzerinde ne derece etkili olduğunu incelemek ve bağlanma stillerinin her bir boyutuna göre öznel iyi oluş, yaşam doyumu ve bilişsel çarpıtma düzeylerinin karşılaştırılmasıdır. Özellikle çalışmaya dahil edilen bağlanma stilleri, yaşam doyumu ve bilişsel çarpıtmalar değişkenleri ile birlikte çalışılan çalışmalar literatürde bulunmamaktadır. Bu üç değişken beraber kulanılarak literatüre katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Yapılan bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma çeşitli illerden 99 kadın , 101 erkek olmak üzere 200 katılımcı ile gerçekleştirildi. Katılımcılara online anket yolu ile ulaşıldı. Veri toplama aracı olarak sosyodemografik bilgi formu, ilişki ölçekleri anketi, bilişsel çarpıtmalar ölçeği, olumlu-olumsuz duygulanım ölçeği ve yaşam doyumu ölçeği kullanıldı. Araştırma sonuçlarında bağlanma stillerinin öznel iyi oluş ve bilişsel çarpıtmayı etkili biçimde yordadığı görülmüştür. Yaşam doyumu üzerinde ise bağlanma stillerine bağlı olarak anlamlı bir fark bulıunmamıştır.
Özet (Çeviri)
As the most sensitive period of the individual, the bond established with the mother in the infancy has an important place in the emotional and mental development of the person. The quality of the bond established with the mother or primary caregiver in the relationships established in adulthood and the quality of life of the person is great. The bond established in infancy continues in adulthood and greatly labels the person's quality of life. In this context, subjective well-being, life satisfaction, and cognitive distortions are considered as important concepts in the life of adult individuals, and attachment styles can be associated with these concepts The aim of this study is to examine how effective attachment styles are on subjective well-being, life satisfaction, and cognitive distortions in adults, and to compare subjective well-being, life satisfaction, and cognitive distortion levels according to each aspect of attachment styles. In particular, the studies studied with the variables of attachment styles, life satisfaction, and cognitive distortions included in the study are not available in the literature. These three variables are used together to contribute to the literature. In this research, scanning model was used. The research was carried out with 200 participants, 99 women and 101 men from various provinces. The participants were reached via an online questionnaire. As the data collection tool, sociodemographic information form, relationship scales questionnaire, cognitive distortions scale, positive-negative affect scale and life satisfaction scale were used According to research results, it was observed that attachment styles effectively predicted subjective well-being and cognitive distortion. There was no significant difference on life satisfaction depending on attachment styles.