Definition of depression: A sociological study about the perceptions of psychiatrists and clinical psychologists in Turkey
Psikiyatrist ve klinik psikologların depresyona yaklaşımı hakkında sosyolojik bir çalışma
- Tez No: 659244
- Danışmanlar: PROF. NURULLAH ARDIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Medikal sosyoloji, teşhis, depresyon, Medical sociology, diagnosis, depression
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez psikiyatristlerin ve klinik psikologların depresyonu nasıl ele aldıklarını araştırmıştır. Depresyonun ne zaman normal bir duygudurum ne zaman bir hastalık olarak kabul edildiği tartışmaları ve son yıllarda büyük bir hızla artan depresyon vakaları sebebiyle depresyon konusu özel olarak seçilmiştir. Bu niteliksel araştırmada yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakat ve metin analizi yöntemlerinden faydalanılmıştır. Uzmanların depresyona bakışında uzman rolü ve uzman otoritesi inşa süreçlerinin ve ruh sağlığı hizmetlerindeki yapısal değişikliklerin etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Son olarak bu çalışma, depresyon hakkında yapılan araştırmalara rol, otorite ve ruh sağlığı politikaları özelinde katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the perception of psychiatrists and clinical psychologists towards depression. Depression is chosen for this thesis due to an increasing number in depression diagnosis and difficulties that appears in the classification of depression as a mood or as a disorder. Semi-structured interviews and textual analysis methods are employed in this qualitative research. It is revealed that expert's perception of depression influenced by the construction process of the expert's role, expert's authority and structure of mental healthcare services. Finally, this study aims to contribute to the literature of depression studies in Turkey with an emphasis on role, authority and mental healthcare policies.