Güncel sanatta sessizliğin temsili
Representation of silence in current art
  1. Tez No: 659256
  2. Yazar: NAILA MAHARRAMOVA
  3. Danışmanlar: PROF. GÜLDANE ARAZ AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sessizlik, Güncel sanat, Kavramsal sanat, Metafor, Boşluk, Silence, Contemporary art, Conceptual art, Metaphor, Emptiness
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Sessizlik, kavram olarak kullanıldığı tüm alanlarda gizemli bir duruş sergilemektedir. Bu gizem tüm zamanlarda dikkat çekici olmasına neden olmuştur. Tarih boyunca tüm alanlarda olduğu gibi sanatta sessizlik temsili de göstergeler ile anlam kazanmaktadır. Sanat anlayışları, sanat türleri değiştikçe sessizliğin kazandığı yeni görünümler ve anlamlar ise sessizliğin sürekli ilgi odağı olmaya devam etmesini sağlamaktadır. Sessizlik bu bağlamda sanat eserlerinde imge, sembol, kavram olarak görünmektedir. Diyebiliriz ki, sanat anlayış ve türleri, görüntü oluşturmak için sanatçıların yaratıcılığı ile değişen malzemeler kullanarak kendi sessizlik sembolizmini üretmektedir.“Güncel Sanatta Sessizliğin Temsili”adlı Yüksek Lisans Tez çalışmasında, sessizlik kavramının sanatta nasıl temsil edildiği, sanat estetiği ve felsefesi bakımlardan araştırılırken, güncel sanatın verileri ve biçim elemanlarıyla seçilen örnek sanatçılar üzerinde işlenerek açıklanmıştır. İki ana bölümden oluşan bu tez çalışmasının birinci bölümünde sessizliğin sanatta avangart, soyut, figüratif, metafor ve boşluk olarak temsilinin, kavramsal yaklaşımlarla nasıl geliştiği kültürel, felsefi ve estetik yaklaşımlar bakımından sorgulanmış, araştırılmış ve önemli veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler tezin ikinci bölümünde, güncel sanatta sanat eserleri ve sanatçı yaklaşımlarındaki göstergeler; imge, leke, nesne, metafor, boşluk vb. sanat kavramları üzerinden incelenerek sessizliğin sanatta temsilinin görünümleri üzerine yeni bir açılım sağlanmıştır. Bu bağlamda yapılan araştırma veri ve değerlendirmeleri, Güncel Sanat kavramlarının sessizlik kavramı üzerinden yeniden açıklanmasına bir örnek oluşturması bakımından önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Silence takes a mysterious stance in all areas where it is used as a concept. This mystery has made it remarkable at all times. The representation of silence in art, as in all fields throughout history, gains meaning primarily through indicators. The new views and meanings gained by silence as the understanding of art and the types of art ensure that silence continues to be the center of attention. In this context, silence appears as image, symbol and concept in works of art. It can be said that art insights and genres produce their own symbolism of silence by using materials that change with the creativity of artists to create images. In the Master's Thesis work titled“Representation of Silence in Contemporary Art”, how the concept of silence is represented in art was investigated in terms of art aesthetics and philosophy, and also explained by studying on the selected artists with the data and style elements of contemporary art. In the first part of this thesis study, which consists of two main parts, how the representation of silence in the art as avant-garde, abstract, figurative, metaphor and emptiness has been questioned in terms of cultural, philosophical and aesthetic approaches, and important data have been obtained. The data obtained is in the second part of the thesis, the artworks in contemporary art and the indicators in artist approaches; image, stain, object, metaphor, emptiness, etc. A new initiative on the views of the representation of silence in art was examined through the concepts of art. In this context, research data and evaluations gain importance in terms of setting an example for the redefinition of Contemporary Art concepts through the concept of silence.