Milli Kütüphanede 06 Hk 3639 numarada kayıtlı Mecmu'a-i Eş'âr (İnceleme-metin)
Mecmu'a-i Eş'ār registered with the number of 06 Hk 3639 in the National Library (Examination-text)
  1. Tez No: 659260
  2. Yazar: ESMA ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk şiiri, şiir, mecmua, Şiir mecmuaları, Classical Turkish poem, poem, mecmuas of poem
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Kütüphanelerde Şiir Mecmuası, Mecmua'-i Eş'ar, Mecmu'atü'l-Eş'ar başlığıyla kayıtlı olan mecmualar Klasik şiirimize ait belirli nazım şekilleri ve türlerin derlenmesiyle oluşturulmuş mecmualardır. Tezimizin konusu olan bu eser de Milli Kütüphane' de 06 Hk 3639 numaralı Mecmu'a-i Eş'ār başlığıyla kayıtlı şiir mecmuasıdır. Çalışmamızda mecmua ayrıntılı olarak tanıtılmış ve çevriyazılı metni verilmiştir. Çevriyazısı yapılan metinden sonra mecmuadaki şiirler şâir divanlarındaki şiirlerle ve çeşitli kaynaklardaki şiirlerle karşılaştırılmıştır. Tespit edilen farklılıklar dipnotlarla gösterilmiştir. Tezimiz giriş, birinci bölüm ve ikinci bölüm olmak üzere üç kısımdan oluşmuştur. Giriş bölümünde mecmua tanımı, özellikleri, sınıflandırılışı vb. genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde bu mecmua şekil ve muhteva hususiyetleri bakımlarından tanıtılmıştır. İkinci bölümde ise tezimize konu bu eserin çevriyazısı verilmiş ve yazma eser nüshası ilave edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the libraries, mejmuas which are registered with the title of Poem Mejmua, Mecmu'a-i Eş'ar, Mecmu'atü'l-Eş'ar are the journals which are created with certain collected verses and types. This work which is the subject of our thesis is a poem mejmua registered with the title of Mecmu'a-i Eş'ār and with the number of 06 Hk 3639 in the National Library. In our work, mejmua is introduced in detail and its transcription text is given. After the transcribed text, the poems in the mejmua are contrasted with the poems in the poet council and the poems in different sources. The established variences are shown with footnotes. The work which is the subject of our thesis is the mecmua of the poem that is registered with the title of“Mecmu'a-i Eş'ār”in the National Library. Our thesis consists of three parts; introduction, first part and second part. In the introduction, the definition of mecmua, its features, classifications and general information are given. In the first part, this mecmua is introduced in terms of its forms and content characterictics. In the second part, the transcription of this work, which is the subject of our thesis, is given and the manuscript of the work is attached.