Tüketicinin dinlediği müzik tarzlarına göre satın alma davranışları
Consumer's purchasing behaviour according to the preferred music genre
- Tez No: 659332
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: consumer purchasing behaviour, music genre, attitude towards music
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu araştırmada bireylerin satın alma davranışları ile dinledikleri müzik tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Basit tesadüfi seçim yöntemi uygulanarak 1794 kişiye online olarak ulaşılmış ve yine online olarak anketin doldurulması sağlanmıştır. Veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, Müziğe Yönelik Tutum Ölçeği ve Tüketici Satın Alma Davranışları ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde Mann-Whitney U, Kruskal Wallis-H Testi, Spearman'ın Sıralama Korelasyon Katsayısı analizinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda tüketici satın alma davranışlarından mükemmeliyetçilik/ yüksek kalite odaklılık, marka odaklılık/ fiyat-kalite bilinci, fiyat odaklılık, alışkanlık, marka bağlılığı odaklılık, bilgi karmaşa yaşama satın alma davranışları ile müzik dinlemeye yönelik tutum ölçeği arasında anlamlı ilişki elde edilmiştir. Yine aynı şekilde mükemmeliyetçilik/ yüksek kalite odaklılık, marka odaklılık/ fiyat-kalite bilinci, moda odaklılık, fiyat odaklılık, alışkanlık, marka bağlılığı odaklılık, kararsızlık satın alma davranışları ile bireylerin dinlemeyi tercih ettikleri müzik tarzları arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Anahtar Kelimler: Tüketici satın alma davranışları, müzik türü, müziğe yönelik tutum
Özet (Çeviri)
In this research the objective is to investigate the relationship between consumers' buying behavior and the types of music they listen to. By using random sampling method, 1794 indivduals reached online and answered our online survey. The data collection tools are set to be Demographical Informarion Form, Behavioural Measurement Towards Music and the Consumers' Pur hasing Behaviour's Measurement. Then the seized data is analyzed with Mann-Whitney U, Kruskal Wallis-H Test and the Spearman's Ranking Correlation Coefficient. The research resulted in a meaningful relationship between the attitude scale towards listening to the music and the purchasing behaviour, an informational chaos, being brand loyal orientatons, price orientation, brand and high quality orientation. Parallelly, a remarkable relationship is observed between the preferred music genres and the perfectionism, high quality orientated brand oriented, fashion and price oriented habits, brand loyalty, indecisiveness.