Z kuşağının çalışma hayatından beklentilerinin iş motivasyonu ve örgütsel bağlılığa etkisinin Y kuşağı ile karşılaştırılması
The effect of Y and Z generation expectations from working life on job motivation and organizational commitment
- Tez No: 659388
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İş Motivasyonu, Örgütsel Bağlılık, Y kuşağı, X kuşağı, Narcissism, job satisfaction, causes of conflict
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada, Y ve Z kuşağının çalışma hayatından beklentilerinin iş motivasyonuna ve örgütsel bağlılığa olan etkileri incelenmiştir. Bu bağlamda genel tarama yönteminden yararlanılmıştır. Bu araştırmanın evrenini bir işte çalışan Y ve Z kuşakları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 85 kişi oluşturmuştur. Bu çalışmada iş motivasyon ve örgütsel bağlılık ölçekleri kullanılmıştır Anketler Haziran 2020 - Ağustos 2020 tarihleri arasında pandemi nedeniyle Google Anket aracılığı ile kişilere uygulanmıştır. Analiz neticesinde elde edilen verilere göre, Örgütsel Bağlılık ile İş Motivasyonu arasında pozitif yönlü güçlü bir ilişki bulunmuştur. Analiz sonuçlarına göre cinsiyet, medeni durum ve çalışma durumu grupları arasında ölçek puanları bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Yaş grupları incelendiğinde; 36 yaş ve üzeri olanların Dışsal Motivasyon ve Devam Bağımlılığı alt boyut ve İş Motivasyon Ölçeği puanlarının, 18 yaş ve altı gruba göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Analiz neticesinde, 1 çocuğu olan bireylerin Devam Bağımlılığı alt boyut puanları, çocuğu olmayanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Lisans mezunlarının Dışsal Motivasyon, Devam Bağlılığı alt boyut puanları, İş Motivasyon ve Örgütsel Bağlılık Ölçek puanları, lise mezunlarına göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Gelir durumuna göre, 6500 TL üzeri gelire sahip olanların Devam Bağımlılığı alt boyut puanları, 2324 TL'den az gelire sahip olanlardan ve 4500-5499 TL arası gelire sahip olanlardan daha yüksek ve 5500-6500 TL arası gelire sahip olanların Devam Bağımlılığı alt boyut puanları 4500-5499 TL arası gelire sahip olanlardan daha yüksek olduğu saptanmıştır. Mesleği isteyerek seçenlerin İçsel Motivasyon, Dışsal Motivasyon, Duygusal Bağlılık, Normatif Bağlılık alt boyut ve İş Motivasyon ve Örgütsel Bağlılık Ölçek puanları, istemeden seçenlere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Mesleğe uygun olduğunu düşünenlerin İçsel Motivasyon, Dışsal Motivasyon, Duygusal Bağlılık, Normatif Bağlılık alt boyut ve İş Motivasyon ve Örgütsel Bağlılık Ölçek puanları, uygun olmadığını düşünenlere göre daha yüksek bulunmuştur. Meslekte yükseleceğini düşünenlerin İçsel Motivasyon, Dışsal Motivasyon, Duygusal Bağlılık alt boyut ve İş Motivasyon ve Örgütsel Bağlılık Ölçek puanlarının en yüksek olduğu belirlenmiştir. Şu an çalıştıkları işi 4. veya daha sonraki işi olanların Dışsal Motivasyon, Devam Bağımlılığı alt boyut ve İş Motivasyon Ölçek puanları, ilk işi olanlara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Şu an çalıştıkları işi 2. işi olanların Örgütsel Bağlılık Ölçek puanları, ilk işi olanlara ve 4. veya daha sonraki işi olanlara göre daha düşük olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the expectations of generations Y and Z from working life on work motivation and organizational commitment were examined. In this context, general screening method was used. The universe of this research consists of the Y and Z generations working in a job. The sample of the study was made up of 85 people. Work motivation and organizational commitment scales were used in this study. The surveys were applied to people between June 2020 - August 2020 via Google Survey due to the pandemic. According to the data obtained as a result of the analysis, a strong positive relationship was found between Organizational Commitment and Business Motivation. According to the analysis results, no statistically significant difference was found between the gender, marital status and employment status groups in terms of scale scores. When the age groups are examined; It was determined that the Extrinsic Motivation and Attendance Commitment sub-dimensions and Job Motivation Scale scores of those aged 36 and over were higher than those of the 18-year-old and younger group. As a result of the analysis, the attendance Commitment sub-dimension scores of individuals with 1 child were found to be higher than those without a child. It has been determined that undergraduates have higher scores in Extrinsic Motivation, Attendance Commitment sub-dimension, Job Motivation and Organizational Commitment Scale scores than high school graduates. According to income level, the attendance commitment sub-dimension scores of those with an income of more than 6500 TL, are higher than those who have an income of less than 2324 TL and those with an income of 4500-5499 TL; and the attendance commitment sub-dimension scores of those who have an income between 5500-6500 TL, are higher than those with an income between 4500-5499 TL. Intrinsic Motivation, Extrinsic Motivation, Emotional Commitment, Normative Commitment sub-dimension and Job Motivation and Organizational Commitment Scale scores were found to be higher in participants who chose the profession willingly. Internal Motivation, Extrinsic Motivation, Emotional Commitment, Normative Commitment sub-dimension and Job Motivation and Organizational Commitment Scale scores of those who think they are suitable for the profession were found to be higher than those who think they are not suitable. It was determined that those who think that they will rise in the profession have the highest Internal Motivation, Extrinsic Motivation, Emotional Commitment sub-dimension and Job Motivation and Organizational Commitment Scale scores. It has been determined that those who have their current job as their 4th or later job have higher scores of Extrinsic Motivation, Continuity Dependence and Job Motivation Scale than those who are working on their first job. Organizational Commitment Scale scores of those who currently working on their second job environment are lower than those who are working in their first job and those who have a fourth or later job.