Türkiye'de politik psikoloji araştırmalarına yönelik eğilimler
Trends towards political psychology in Turkey
  1. Tez No: 659387
  2. Yazar: OSMAN SERTUĞ ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ÜLKE ARIBOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Siyasal Bilimler, Psychology, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: politik psikoloji, eğilimler, kimlik ve kimlik oluşumları, terörizm ve terörist psikolojisi, politik davranış, politik iletişim, lider ve lider kişilikleri, nöropolitik, political psychology, trends, identity ve identity formation, terrorism and terrorist psychology, political behavior, political communication, leader and leader personalities, neuropolitics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Küreselleşme yeni aidiyetleri de beraberinde getirdi. Birey ve grup davranışlarını şekillendiren bu yeni süreç, bireylerin politik tutum ve yargılarını da belirledi. Ortaya çıkan sorunlara dair çözümler için interdisipliner yaklaşımların gerekliliği daha çok önem kazandı. Bu açıdan politik psikoloji disiplininin, sorunlar için daha yetkin çözüm önerileri sunma potansiyeli, bir imkan olarak durmaktadır. Görece yeni bir disiplin olan politik psikolojinin Türkiye'de gündeme gelmesi 1980'lere dayanmaktadır. İlk kurumsal kimlik çalışmalarının başladığı 1992'den bugüne akademik anlamda ilginin de arttığı söylenebilir. Fakat bu ilgi, alanın gelişmesi için yeterli bir potansiyele sahip değildir. Bu ilgisizliğin 3 ana sebebinin spekülasyonlar, metodolojik eksiklikler ve alana yönelik kavramsal anlaşmazlıklar olduğu söylenebilir. Bununla beraber Türkiye'nin jeopolitik konumu ve çok kültürlü bir imparatorluğun bakiyesi olarak şekillenen yakın siyasi tarihiyle ilintili olarak beliren olayların, politik psikoloji araştırmalarını belli konular etrafında şekillendirdiğini söylemek mümkündür. Bu bağlamda Türkiye'deki politik psikolojiye dair temel konuların bu alanda yapılmış tezlerin eğilimini dikkate alarak; kimlik ve kimlik oluşumları, terörizm ve terörist psikoloji, liderlik ve liderlik kişilikleri, politik iletişim, politik davranışlar ve nöropolitik olarak ele alınması uygun görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Globalization brought new belongings with it. This new process that shapes individual and group behaviors also determined individuals' political attitudes and judgments. The necessity of interdisciplinary approaches for solutions to the problems that emerged became more important. In this respect, the potential of the discipline of political psychology to offer more competent solutions to problems stands as an opportunity. Political psychology is relatively new discipline based on the 1980's in Turkey. It can be said that academic interest has increased since 1992, when the first corporate identity studies started. However, this interest does not have sufficient potential for the development of the field. It can be said that there are three reasons for this disinterest such as speculation, methodological deficiency, conceptual disagreement towards the field. However, Turkey's geopolitical position and multicultural empire formed a close political history as the balance associated with the event appears, it is possible to say that the shape of the political psychology research around certain issues. In this context, the fundamental issues related to political psychology in Turkey, taking into account the trend of theses in this field; identity and identity formations, terrorism and terrorist psychology, leadership and leadership personalities, political communication, political behavior and neuropolitics.