Kültür sanat gazeteciliğinin gelişimi ve günümüz kültür sanat gazeteciliği
The development of culture & art journalism and today's culture & art journalism
  1. Tez No: 659389
  2. Yazar: MUHAMMET EMRE YAPRAKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN İRVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Sanat, Kültür Sanat Gazeteciliği, Culture, Art, Culture and Art Journalism
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Kültür ve sanat kavramaları yüzyıllardır toplumların bir arada kalmasının başlıca faktörlerindendir. Toplumların kültürel değerleri ve sanatsal üretimleri onları aynı zamanda hep ileriye doğru taşımış ve ciddi birikimlerin elde edilmesi sağlanmıştır. Gazetecilik ve haber alma ihtiyacı asırlardır Doğu ve Batı toplumlarında farklı tarzlarda ilerlemiştir. Kültür sanat gazeteciliğinin Türkiye'deki gelişimi de Tanzimat döneminden günümüze dek önemli aşamalardan geçmiş, kabuk değiştirmiştir. Kültür sanat gazeteciliği ilk döneminde günümüzdeki enformatik düzlemi içerisinde durmamaktadır. Günümüze kadar gelen süre içerisinde kültür sanat gazeteciliği çağın içerisinden ve ülkemizin içerisinden geçtiği dönemlerden etkilenmiş ve değişimler yaşamıştır. Kültür sanat gazeteciliği, günümüze gelinen aşamada dilsel olarak da farklı evrelerden geçmiştir. Günümüz kültür sanat gazeteciliği noktasında gelinen aşamanın nasıl değerlendirileceği konusu ve bir uzmanlık alanı olarak kültür sanat gazeteciliğinin medyadaki yerinin ne olduğu, günümüzdeki gazete sayfaları incelenerek ve 7 farklı kültür sanat gazetecisinin görüşleri alınarak ortaya konulmuştur. Araştırma sonucunda günümüz kültür sanat gazeteciliğinin iç dinamiklerinin ne olduğu yansıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
Conceptions of culture and art have been the main factors for societies stay together for centuries. Cultural values and artistic productions of societies have always moved forward and serious accumulations were achieved. Journalism and the need for news have progressed in different styles in Eastern and Western societies for centuries. The development of culture and art journalism in Turkey is has passed an important steps and changed the shell since the Tanzimat reform era until today. Culture and art journalism did not stand in the current informatic level in its first period. Until today, culture and art journalism has been affected and changed by the periods that our age and our country have passed through. Culture and art journalism has passed through different stages linguistically in the process until today. The issue of how to evaluate the current stage of culture and art journalism and what is the place of culture and art journalism in the media as a field of expertise have been revealed by examining the newspaper pages of today and taking the opinions of 7 different culture and art journalists. As a result of the research, the internal dynamics of today's culture and art journalism were reflected.