Anadolu Selçuklu saray çinilerinde kültürler arası etkileşimin izleri
The traces of intercultural interaction in Anatolian Seljuk palace tiles
- Tez No: 659418
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇETİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Tarih, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Çini, Türkiye Selçuklu Devleti, kültür etkileşimi, Anadolu Selçuklu sarayları, Selçuklu sanatı, Tile art, Turkey Seljuk Empire, cultural interaction, Anatolian Seljuk Palace Tiles, Seljuk art
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Konya II. Kılıçarslan Sarayı, Beyşehir Kubadabad Sarayı, Akşehir Sarayı, Antalya Aspendos Sarayı, Alanya İç Kale Sarayı, Kayseri Keykubadiye Sarayı, Türkiye Selçuklu Devleti zamanında, Anadolu'da inşa edilmiş ve kalıntıları günümüze ulaşmış saray yapılarıdır. Bu saray yapılarını süsleme amacıyla çini sanatı kullanılmıştır. Bu çiniler saray çevresinde kurulan ve saraya bağlı işleyiş gösteren çini atolyeleri tarafından üretilmiştir. Bu atolyelerin işleyiş yapısı ve burada çalışmış olan sanatçılar bilinmemektedir. Çinilerin süsleme özellikleri ise farklı kültürlerin etkilerini bünyesinde barındırmaktadır. Yapılan bu çalışma ile çinilerin üretildiği atolyelerin bağlı bulunduğu organizasyon yapısına ve bu teşkilata bağlı olarak çalışan sanatçılara ışık tutacak bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda saray çinileri incelenerek ve farklı eserlerle karşılaştırılarak çinilerin üretiminde etkili olan kültürlerin varlığının ortaya çıkarılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Konya II. Kılıçarslan Palace, Beyşehir Kubadabad Palace, Akşehir Palace, Antalya Aspendos Palace, Alanya Inner Castle Palace, Kayseri Keykubadiye Palace were built in Anatolia during the Seljuk State and the ruins of which have survived to the present day. Tile art was used to decorate these palace structures. These tiles were produced by the tile workshops that were established around the palace and connected to the palace. The functioning of these workshops and the artists who worked there are unknown. The ornamental features of the tiles contain the effects of different cultures. With this study, a research has been carried out to shed light on the organizational structure of the workshops where the tiles are produced and the artists working in connection with this organization. At the same time, by examining the palace tiles and comparing them with different works, it is aimed to reveal the existence of cultures that are effective in the production of tiles.