Kayseri'de tramvay hattı boyunca meydana gelen trafik kazalarının incelenmesi
Examination of traffic accidents in the tramway route in Kayseri
  1. Tez No: 659422
  2. Yazar: ALPER KÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TAMER ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Veri madenciliği, trafik kazaları, kural bulma, sınıflandırma, Data mining, traffic accidents, rule finding, classification
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Trafik insanların, diğer canlıların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketleridir. Ayrıca trafik toplumsal düzen açısından da büyük bir önem taşımaktadır. Buradaki en olumsuz etken ise trafik kazalarıdır. Bu çalışmada son yıllarda popularitesini artıran veri madenciliği teknikleri ile Kayseri ilinde tramvay güzergahında gerçekleşmiş olan trafik kazalarının incelenmesi düşüncesiyle Kayseri Trafik Şube Müdürlüğü ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi' nden yaralanmalı ve ölümlü olan kazaların veri seti temin edilmiştir. Bu veri setine veri madenciliği teknikleri uygulanarak kazaya sebebiyet veren durumlar ve kaza türü ile ilgili kurallar bulmak amaçlanmıştır. Eldeki ham veri; veri temizleme, birleştirme ve dönüştürme işlemlerine tabi tutulmuştur. İndirgenmiş veriyi sınıflandırmak için Weka' nın karar ağaçları ve kural bulma algoritmaları kullanılmıştır. Sonuçta, anlamlı ve yararlı kurallar bulunmuş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Traffic is the behavior and movement of people, other living creatures and vehicles on highways. Besides, thetraffic is of great importance in terms of social order. The most negative factor here is traffic accidents. In this study, a data set of injured and fatal accidents has been obtained from Kayseri Traffic Branch Directorate and Kayseri Metropolitan Municipality, with the thought of examining traffic accidents on the tramway route in Kayseri with data mining techniques that have increased their popularity in recent years. It has been aimed to find rules about the type of accident and the situations that have caused the accident; by applying data mining techniques to this data set. The available raw data has been subjected to cleaning, merging and transformation. To classify there duced data; Decision trees and rule finding algorithms of Weka have been used. As a result, meaning ful and useful rules have been found and interpreted.