Hawar Dergisinin yazarları ve Kürt edebiyatındaki yerleri
Nivîskarên Kovara Hawarê û cihê wan di edebîyata Kurdî da / Authors of Hawar Magazine and their place in Kurdish literature
- Tez No: 659421
 - Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TANRİVERDİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Kürtçe, Hawar Dergisi, Kürt Edebiyatı, Mîr Celadet Alî Bedirxan, Kurdish, Hawar Magazine, Kurdish Literature, Mîr Celadet Alî Bedirxan Ev tez
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dicle Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu tez, 15 Mayıs 1932'de yayın hayatına başlayan Hawar dergisini ve özellikle de yazarlarını çeşitli yönlerden tanıtırken Hawar dergisinin ve bu derginin yazarlarının Kürt edebiyatındaki yerlerini açıklamaya çalışmıştır. Çalışma, yazarların hayatlarını ve Kürt edebiyatına katkılarını konu edinmiştir. Tez iki bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde Hawar dergisinin çıkarıldığı döneme kısaca değinilmiş, sonrasında dergi çeşitli yönlerden tanıtılmıştır. İkinci bölümde ise Hawar dergisi yazarlarından Mîr Celadet Alî Bedirxan, Kamiran Alî Bedirxan, Cegerxwîn, Osman Sebrî, Qedrî Can, Dr. Nûredîn Zaza çeşitli yönleriyle anlatılmıştır. Bunun yanında Hawar dergisinde yazan Pîremêrd, Rewşen Bedirxan, Qedrî Cemîlpaşa, Reşîdê Kurd, Dr. Ehmed Nafîz, Elî Seydo Gewranî, Faîq Bêkes, Hesen Hişyar ve Ehmed Namî hakkıda kısa bilgiler verilmiştir. Tezde on beş yazar üzerinde durulmuştur; bu yüzden yazarların hayatı ve Kürt edebiyatına katkıları anlatılırken ayrıntıya çok girilmemiş, belirli yönlerden incelenmiş, Kürt edebiyatının, Hawar dergisinin ve derginin yazarlarının genel çerçevede de olsa tanınması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis has tried to explain the place of Hawar magazine and the writers of this magazine in Kurdish literature whilst it familiarizes the magazine of Hawar that began its publishing life on the 15th of May in 1932 and, especially, its writers from various aspects. The study has discussed the lives of the writers and their contribution to Kurdish literature. The thesis consists of two parts. In the first part, the period that the magazine of Hawar was published has been mentioned, and thereafter the magazine has been introduced from various aspects. In the second part, the different aspects of writers of Hawar magazine like Mîr Celadet Alî Bedirxan, Kamiran Alî Bedirxan, Cegerxwîn, Osman Sebrî, Qedrî Can, Dr. Nûredîn Zaza have been described. Besides that, some writers writing for the periodical of Hawar like Pîremêrd, Rewşen Bedirxan, Qedrî Cemîlpaşa, Reşîdê Kurd, Dr. Ehmed Nafîz, Elî Seydo Gewranî, Faîq Bêkes, Hesen Hişyar and Ehmed Namî have been introduced in brief. In this thesis, there are fifteen writers that have been discoursed. Therefore, there aren't details about them while describing the lives of the writers and their contribution to Kurdish literature, and they have been reviewed from various aspects. It has been aimed to make Kurdish literature, the periodical of Hawar and the writers of the periodical known in a general framework.