Meme kanseri riski yüksek kadınlara uygulanan risk azaltma programının taramalara katılım, sağlık inançları ve davranışlarına etkisi
The effect of risk reduction program applied to women with high breast cancer risk on participation in screening, health beliefs and behavior
  1. Tez No: 659507
  2. Yazar: HABİBE ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHAT GÖZÜM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Onkoloji, Public Health, Nursing, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri hastalarının akrabaları, meme kanseri taraması, sağlık inançları, sağlık davranışları, genetik danışmanlık, Relatives of breast cancer patients, breast cancer screening, health beliefs, health behaviors, genetic counseling
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; meme kanseri riski yüksek kadınlar için eğitim, rehberlik, danışmanlık, vaka yönetimi ve sürveyansı içeren çoklu girişimlerden oluşan Meme Kanseri Risk Azaltma Programı'nın (MeKRAP), kadınların taramalara katılımı, sağlık inançları ve risk azaltma davranışlarına etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Tek merkezli, tek kör, parelel grup, randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır. Meme kanserli hastaların birinci derece biyolojik akrabaları tabakalı ve blok randomizasyon yöntemi ile girişim (n=38) ve kontrol grubuna (n=39) atanmıştır. Girişim grubuna Sağlık İnanç Modeli ve Sağlığı Geliştirme Modeli'nin teorik çerçevesine temellenen MeKRAP uygulanmıştır. MeKRAP, 12 haftalık, altı görüşmeyi içeren, ilk görüşmenin yüz yüze, diğer görüşmelerin telefonla olduğu bir programdır. Kontrol grubuna bilgi notu verilerek kliniğin rutin uygulaması yapılmıştır. Çalışmanın temel sonuçları olan; meme kanseri taramalarına katılım, sağlık motivasyonu, duyarlılık, meme kanseri korkusu, sağlık sorumluluğu, fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve genetik danışmanlık alma durumu başlangıçta ve 12. haftada ölçülmüştür. Bulgular: MeKRAP grubunda meme kanseri taramalarına katılım olasılığı, kontrol grubuna göre 5.11 kat daha yüksek bulunmuştur. Sağlık inançları bakımından, girişim grubunda sağlık motivasyonu artmış, meme kanseri korkusu kontrol grubuna göre anlamlı derecede azalmıştır. Gruplar arasında duyarlılık algısında bir fark bulunmamıştır. Girişim grubunda sağlık sorumluluğu ve fiziksel aktivite artmış, beslenme davranışında kontrol grubuna göre bir değişim olmamıştır. MeKRAP grubunda genetik danışmanlığa başvurma sıklığı artmıştır. Sonuç: MeKRAP, meme kanseri riski yüksek kadınlarda taramalara katılımı artırmış, sağlık inançları ve davranışlarını olumlu yönde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is; to evaluate the effect of the Breast Cancer Risk Reduction Program (BrCaRRP), which consists multiple interventions including education, counseling, case management and surveillance for women with high risk of breast cancer, on women's participation in screenings, health beliefs and risk reduction behaviors. Method: This is a single center, single blind, parallel group, randomized controlled trial. First degree relatives of patients with breast cancer were assigned to the intervention (n=38) and control group (n=39) by stratified and block randomization method. Intervention group was applied BrCaRRP which is based on the theoretical framework of the Health Belief Model and Health Promotion Model. BrCaRRP is a 12-week program that includes six interviews, the first of which is face-to-face and the other interviews are by phone. The routine practice of the clinic was performed by giving an information note to the control group. The primary results of the study (participation in breast cancer screening, health motivation, susceptibility, fear of breast cancer, health responsibility, physical activity, healthy nutrition and status of getting genetic counseling) were measured at the beginning and at 12 weeks. Results: The probability of participation in breast cancer screenings in the BrCaRRP group was 5.11 times higher than in the control group. Health motivation was found to be increased in the intervention group compared to the control group. There was no difference in susceptibility and nutritional behavior between the groups. Health responsibility and physical activity was increased in the intervention group. The frequency of consulting genetic counseling increased in the BrCaRRP group. Conclusion: BrCaRRP increased participation in screening in women with high risk of breast cancer and positively affected their health beliefs and behaviors.