Psikoloji öğrencileri ve mühendislik öğrencileri arasında bilinçli farkındalık ve duygusal zeka arasındaki ilişki
Relationship between mindfulness and emotional intelligence among university students in the departments of psychology and engineering
- Tez No: 659516
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM ÖZTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilinçli Farkındalık, Duygusal Zekâ, Farkındalık, Üniversite Öğrencileri, Emotional Intelligence, Mindfulness, University Students
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmada, psikoloji ve mühendislik öğrencilerinin duygusal zeka ve bilinçli farkındalık düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırma için Üsküdar Üniversitesi'nde öğrenim gören psikoloji ve mühendislik öğrencileriyle anket çalışması yürütülmüştür. Araştırmaya 140 mühendislik öğrencisi ve 152 psikoloji öğrencisi katılmıştır. Öğrencilere Sosyodemografik Bilgi Formu, Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği Asıl Formu ve Bilinçli Farkındalık Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın bulguları doğrultusunda, psikoloji ve mühendislik öğrencilerinin duygusal zeka ve bilinçli farkındalık puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Bununla birlikte, puan ortalamaları bakımından psikoloji öğrencilerinin duygusal zeka ve bilinçli farkındalık puanlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca, erkeklerin, psikiyatrik öyküsü olanların, orta gelir düzeyinde olanların ve öğrenci evinde kalan öğrencilerin bilinçli farkındalık düzeyleri yüksek bulunmuştur. Sigarayı bırakan, babaları çalışmayan ve annelerinin psikiyatrik öyküsü bulunan öğrencilerin duygusal zeka düzeyleri anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Duygusal zeka ve bilinçli farkındalık düzeyi arasındaki ilişki incelendiğinde, duygusal zeka ve bilinçli farkındalık puanları arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Bilinçli farkındalığın yordayıcıları incelendiğinde, erkek olmak, psikiyatrik öykünün bulunması ve duygusal zeka puanlarının yüksek oluşu, öğrencilerin bilinçli farkındalık puanlarının yüksek oluşunu anlamlı düzeyde yordadığı sonucu elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular, üniversite öğrencilerinde duygusal zeka ve bilinçli farkındalık düzeyleri arasında anlamlı ilişki olduğunu ve duygusal zeka düzeylerinin bilinçli farkındalık için önemli bir faktör olduğunu göstermektedir. İleri çalışmalarla araştırma bulgularının desteklenebileceği ve üniversite öğrencilerinin bilinçli farkındalık düzeylerine yönelik programların geliştirilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to compare the emotional intelligence and mindfulness levels of psychology and engineering students. For the research, a survey was conducted with psychology and engineering students studying at Üsküdar University. 140 engineering students and 152 psychology students participated in the study. Sociodemographic Information Form, Schutte Emotional Intelligence Scale Main Form and Mindfulness Scale were applied to the students. In line with the findings of the study, no statistically significant difference was found between the emotional intelligence and mindfulness scores of psychology and engineering students. However, it was found that emotional intelligence and mindfulness scores of psychology students were higher in terms of mean scores. In addition, the mindfulness levels of males, those with a psychiatric history, middle-income students, and students staying in student homes were found to be significantly higher. The emotional intelligence levels of the students who quit smoking, whose fathers did not work, and whose mothers had a psychiatric history were found to be significantly higher. When the relationship between emotional intelligence and mindfulness was examined, a positive and significant relationship was found between emotional intelligence and mindfulness scores. When the predictors of mindfulness were examined, it was found that being a male, having a psychiatric history and high emotional intelligence scores significantly predicted students' higher mindfulness scores. Findings obtained in the study show that there is a significant relationship between emotional intelligence and mindfulness levels in university students and that emotional intelligence levels are an important factor for mindfulness. It is thought that research findings can be supported with further studies and programs for the mindfulness levels of university students can be developed.