Duygusal beceriklilik ve farkındalığın ilişki doyumu ile ilişkisinin incelenmesi
Examining relationships of emotional skillfulness and mindfulness with the relationship satisfaction
  1. Tez No: 690790
  2. Yazar: HAVVA ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. S. GÜLFEM ÇAKIR ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İlişki doyumu, farkındalık, duygulara dikkat, duygularda berraklık, duygularda iyileştirme, ilişki sayısı, Relationship satisfaction, mindfulness, attention to feelings, clarity of feelings, repair of mood, number of relationships
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinde duygusal becerikliliğin alt boyutları olan duygulara dikkat, duygularda berraklık ve duygularda iyileştirme ile farkındalığın ilişki doyumunun yordayıcısı olup olmadığının incelenmesidir. Araştırmada ayrıca öğrencilerin ilişki sayılarının ilişki doyumu ile ilişkisi de incelenmiştir. Araştırmanın bağımsız değişkenini farkındalık ve duygulara dikkat, duygularda berraklık ve duygularda iyileştirme oluştururken bağımlı değişkeni ilişki doyumudur. Araştırma evrenini Akdeniz Üniversitesinde 2018-2019 eğitim öğretim yılında öğrenim gören üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile ulaşılan Eğitim Fakültesi, Fen Fakültesi, Edebiyat Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi gönüllü öğrencilerden oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunda, romantik ilişkisi olan 209 kadın, 116 erkek olmak üzere toplam 325 öğrenci yer almıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Sürekli-Üst Duygu Ölçeği ve İlişki Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 20 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Regresyon analizi sonucunda farkındalık, duygulara dikkat ve duygularda berraklık değişkenlerinin ilişki doyumunu anlamlı şekilde yordarken duygularda iyileştirmenin ilişki doyumunu anlamlı şekilde yordamadığı bulunmuştur. Bu bulgulara göre katılımcıların farkındalık, duygulara dikkat ve duygularda berraklık puanları arttıkça ilişki doyumu puanlarının arttığı söylenebilir. Katılımcıların bugüne kadar yaşadıkları romantik ilişki sayısı ile ilişki doyumu arasında anlamlı bir fark olup olmadığını incelemek için yapılan Mann Whitney U Testi sonucunda ilişki doyumu puan sıra ortalamalarında ilişki sayısına göre anlamlı farka rastlanmıştır. Toplam ilişki sayısı 1-3 arasında olan katılımcıların 4 ve üzeri ilişki sayısına sahip olanlara göre ilişki doyumu daha yüksek bulunmuştur. Bu bulgular, farkındalık, duygulara dikkat, duygularda berraklık ve katılımcıların ilişki sayıları ile ilişki doyumunun ilişkisini gösterir niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to examine whether as sub-dimensions of emotional skillfulness, attention to feelings, clarity of feelings, repair of mood, and mindfulness were predictors of relationship satisfaction or not. In addition, the relationship between students' relationship numbers and relationship satisfaction were examined in the study. While the independent variable of the research is mindfulness, attention to feelings, clarity of feelings and repair of mood, the dependent variable is relationship satisfaction. The research population consists of university students was studied at Akdeniz University in the 2018-2019 academic year. The study group of the research consists of Faculty of Education, Faculty of Science, Faculty of Letters and Faculty of Engineering with easily accessible sampling method. The study group of the research consists of a total of 325 students, 209 females and 116 males, who have a romantic relationships. Data collection tools were applied to students who volunteered. Personal Information Form, Mindful Attention Awareness Scale (MAAS), Trait-Meta Mood Scale (TMMS) and Relationship Assessment Scale (RAS) were used to collect research data. The data were analyzed by using the SPSS 20 package program. As a result of the regression analysis, it was found that while the variables of mindfulness, attention to feelings, and clarity of feelings significantly predicted relationship satisfaction, repair of mood did not significantly predict relationship satisfaction. According to these findings, it can be said that as the participants' mindfulness, attention to feelings, and clarity of feelings scores increase, their relationship satisfaction scores increase. As a result of the Mann Whitney U Test, which was conducted to examine whether there was a significant difference between the number of romantic relationships that the participants had so far and their relationship satisfaction, a significant difference was found in terms of relationship satisfaction score according to the number of relationships. These findings indicate the relationship between mindfulness, attention to feelingss, clarity of feelings and the number of participants' relationships and relationship satisfaction.