Bipolar bozukluk tanılı hastaların anne ve babalarında yüzde duygu dışavurumunu tanıma ve ayırt etme
- Tez No: 659515
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ŞEREF GÜLSEREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, duygu tanıma, anne-baba, Bipolar disorder, facial emotion identification, mother-father
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bipolar Bozuklukta yapılan çalışmalarda yüzde dışavuran duyguları tanıma ve ayırt etme yeteneğinde bozulmaya yönelik çeşitli bulgular saptanmıştır. Bipolar bozukluk tanılı hastaların ruhsal açıdan sağlıklı birinci derecede akrabalarında da yüzdeki duyguları tanımada bozulma ve zorlanma saptanmıştır. Çalışmamızda bipolar bozukluk tanılı hastaların anne ve babalarında duyguları tanıma fonksiyonunun bozulup bozulmadığı; hastalarla anne ve babaları arasında bir korelasyon olup olmadığı araştırılmıştır. Bu amaçla araştırmamıza 18-65 yaş arası 38 Bipolar bozukluk tanılı hasta ile hastalarla yaş,cinsiyet ve eğitim açısından eşleştirilmiş 30 sağlıklı kontrol; hastaların ruhsal açıdan sağlıklı anneleri (n:30) ile annelerle eşleştirilmiş anne kontrol grubu (n:30) ; hastaların ruhsal açıdan sağlıklı babaları (n:20) ile babalarla eşleştirilmiş baba kontrol grubu (n:20) alınmıştır.107 Tüm olgularla DSM-IV için yapılandırılmış görüşme (SCID) yapılmış ve ardından tüm olgulara Sosyodemografik Bilgi Formu, Yüzde Dışavuran Duyguların Tanınması Testi (YDTT) ve Yüzde Dışavuran Duyguların Ayırt Edilmesi Testi (YDAT) uygulanmıştır.Ayrıca bipolar hasta grubu ile hastaların kontrol grubuna HAMD (Hamilton Depression Rating Scale), YMRS (Young Mania Rating Scale) uygulanmıştır.50 Çalışmamızda daha önce yapılan çalışmalara benzer olarak hasta grubu mutlu, kızgın ve korkmuş yüzleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha kötü tanımıştır. Annelerin, yüzdeki tüm duyguları tanımada kontrol grubuna göre daha başarısız olduğu saptanmıştır. Babaların ise kontrol grubuna göre kızgın yüzleri tanıma açısından daha başarısız olduğu saptanmıştır.YDTT toplam puanları anne ve baba grubunda kontrollerine göre anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur. Hastalar ile annelerin YDAT puanları arasında anlamlı bir korelasyon saptanmıştır. Bu bulguların duygu tanıma ile ilgili bozulmanın endofenotipik bir özellik olduğunu kesin olarak kanıtlamak için yeterli olmadığı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The studies on the patients diagnosed with bipolar disorder have shown evidences of facial emotion identification and discrimination impairment. Similarly, there are evidences of impairment and difficulty of facial emotion identification for the mentally healthy first-degree relatives of those patients diagnosed with bipolar disorder. In our study, it was investigated whether there was impairment on the facial emotion identification functions of the parents of the patients diagnosed with bipolar disorder; and whether there was a correlation between those patients and their parents. To this purpose, the following experimental and control groups were formed: an experimental group of 38 patients aged between 18 and 65 that are diagnosed with bipolar disorder and a control group of 30 healthy people that are matched in terms of age, sex and education; an experimental group of 30 mentally healthy mothers of the patients and a control group of 30 mothers that are matched with the mothers of the patients; an experimental group of 20 mentally healthy fathers of the patients and a control group of 20 fathers that are matched with the fathers of the patients. With all of the cases, the interviews that are structured for DSM-IV were made. Afterwards, Sociodemographic Data Form, Facial Emotion Identification Test and Facial Emotion Discrimination Test were applied on all of the cases. Moreover, HAMD (Hamilton Depression Rating Scale) and YMRS (Young Mania Rating Scale) tests were applied on the experimental and control groups of bipolar disorder patients. Similar to the previous studies in the literature, our study showed that the patient group performed worse, as expected, than the control group in terms of identification of happy, angry and scared faces. Mothers of the patients, in comparison to the control group, had a poor performance about identification of all the facial emotions. However, fathers of the patients, in comparison to the control group, had a poor performance about identification of the angry faces. Facial Emotion Identification Test total scores of the mother and father experimental groups were reasonably lower than their corresponding control groups. A significant correlation was found between the Facial Emotion Discrimination Test scores of the patients and their mothers. However, it is thought that these findings, on their own, are not enough to prove that the emotion identification impairment is an endophenotypical characteristic.