Ceza muhakemesi hukukunda uzlaştırma kurumu
- Tez No: 659564
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İNANÇ İŞTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Onarıcı Adalet, Alternatif Uyuşmazlık Çözümü, Ceza Adalet Sistemi, Uzlaştırma Kurumu, Uzlaştırma, Restorative Justice, Alternative Dispute Resolution, Crimanal Justice System, Conciliation Institution, Conciliation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Klasik ceza adalet sistemlerine karşı gelişen alternatif çözüm yollarından biri olan uzlaştırma kurumu, ülkemizde ve birçok başka ülkede uygulama alanı giderek genişleyen yeni ve etkili bir kurumdur. Ceza muhakemesinde ilk defa Kanada'da uygulanan uzlaştırma kurumu ile mağdur ve failin bir araya gelmesi amaçlanmıştır. Uzlaştırma kurumu ile mağdur konumundaki devlet yerine asıl mağdurun yargılamaya katılması sağlanmıştır. Bu kurum ile fail ve mağdur yüz yüze görüşme imkânı bulur. Birbirlerine hissettiklerini anlatma imkânına sahip olurlar. Böylece mağdur failin yapmış olduğu eylemden dolayı uğradığı zararları faile açıkça ifade eder. Fail de mağdura vermiş olduğu zararın farkına varır ve verdiği zararları karşılama imkânı bulur. Böylece failin işlediği suç sebebiyle cezai yaptırıma maruz kalarak toplumdan soyutlanması yerine onu topluma kazandıracak imkânlar elde edilir. Bu tezde, alternatif uyuşmazlık çözüm yollarından biri olan onarıcı adalet anlayışı kapsamında ceza muhakemesinde geliştirilen uzlaştırma kurumu ayrıntılı olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The consiliation institution is one of the alternative solutions developed against the classical criminal justice systems, was also a new and effective institution that developed in our country and many other countries and expanded its application area. The conciliation board was first occured in Canada, and it was aimed to bring together the victim and the perpetrator. Instead of the consiliation board and the state as deputy of the other part, the real aggrieved has the chance to attend the settlement. With this can the perpetrator and the victim meet face to face, and also have the opportunity to tell each other what they feel. Thus, the victim clearly expresses the damage inflicted on the perpetrator. The perpetrator realizes the damage he has done to the victim and has the opportunity to compensate fort he damage he has caused. Instead of sending the perpetrator to prison and isolating him from the society, opportunities are provided to bring him to the society. One of the alternative dispute resolution methods, which are restorative justice concept, and justice scope has been explained.