Türkiyede medya okuryazarlığı ve geleceği
And the future of media literacy in Turkey
  1. Tez No: 659567
  2. Yazar: CİHAN ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ESRA ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, eğitim, medya okuryazarlığı, yeni medya okuryazarlığı, Digitalization, education, media literacy, new media literacy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
İletişim teknolojilerinin bilginin elde edilmesinde ve işlenmesinde giderek artan biçimde kullanılması önemli değişimlere sebebiyet vermektedir. Söz konusu değişimlerle ilişkili olarak, medyanın toplumsal gelişmeleri biçimlemekte ve desteklemekteki rolü giderek artmaktadır. Çevremizde yaşananların anlamlandırılması ile her gün medyadan akan mesajların anlaşılması, değerlendirilmesi arasındaki yakın ilişki düşünüldüğünde, medya okuryazarlığı ile ilişkili derslerin önemi ortaya çıkmaktadır. Medya okuryazarlığı eğitimi, 20. yüzyılın başından itibaren, önce Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da sonra da Avrupa'da değişik biçimlerde gelişmiştir. Türkiye örneğinde ise, medya okuryazarlığı, 2000'lerden bu yana yaygın biçimde tartışılmaktadır. Bu Yüksek Lisans Tez çalışmasında iletişim alanında çalışmakta olan 10 akademisyenle görüşmeler gerçekleştirilerek medya okuryazarlığının tanımını nasıl yaptıkları, ders içerikleri, bu alanda kullanılan ekipmanlar aracılığı ile kurulan tüketici ilişkileri yapısı ve tüketici ilişkilerini nasıl etkilediği, medyanın toplum için dönüştürücü etkisine medya okuryazarlığının ne gibi katkıları olabileceği, çocukların medya ile kuracakları ilişkileri nasıl etkileyebileceği, toplumun medya dolayısıyla karşılaştığı problemler incelenmiştir. Çalışma neticesinde medya okuryazarlığının zorunlu bir ders olabilmesinin Milli Eğitim Bakanlığı'nın inisiyatifinde bulunduğu, 8 üniversitede zorunlu ders iken, 1 üniversitede seçmeli ders olduğu ve 1 üniversitede de müfredatta bu dersin yer almadığı görülmüştür. Medya okuryazarlığının öneminin anlaşılabilmesi için bu alanda akademide daha yoğun çalışmalar yapılması ve sonuçların kamuyla paylaşılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The increasing use of communication technologies in obtaining and processing information causes important changes. In connection with these changes, the role of the media in shaping and supporting social developments is increasing. Considering the close relationship between making sense of what is happening around us and understanding and evaluating the messages that flow from the media every day, the importance of the lessons related to media literacy becomes clear. Media literacy education has developed in different ways since the beginning of the 20th century, first in the United States and Canada and then in Europe. In Turkey, for example, media literacy, are discussed extensively since the 2000s. In this Master's Thesis, interviews were held with 10 academicians working in the field of communication, how they define media literacy, the content of the course, the structure of consumer relations established through the equipment used in this field and how it affects consumer relations, how media literacy can contribute to the transformative effect of the media on society, How children can affect their relationship with the media and the problems faced by the media due to the media were examined. As a result of the study, it was observed that the Ministry of National Education took the initiative of the Ministry of Education to make media literacy a compulsory course, while it was a compulsory course in 8 universities, it was an elective course in 1 university and this course was not included in the curriculum in 1 university. It was concluded that in order to understand the importance of media literacy, more intensive studies should be carried out in the academy and the results should be shared with the public.