Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinde örgütsel muhalefet, örgütsel bağlılık ve duygusal tükenmişlik ilişkisi
Organizational dissent, organizational commitment and emotional exhaustion relationship in physical education and sports teachers
- Tez No: 659644
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH GÜMÜŞAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Muhalefet, Duygusal Tükenme, Beden Eğitimi, Spor, Organizational Commitment, Organizational Dissent, Emotional Exhaustion, Physical Education, Sports
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma, Doğu Anadolu Bölgesinde görev yapan Beden Eğitimi Öğretmenleri ve Spor Öğretmenlerinin örgütsel muhalefet, örgütsel bağlılık ve duygusal tükenme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın, örneklemi kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenen 425 kadın ve erkek Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, demografik bilgiler, örgütsel bağlılık ölçeği, örgütsel muhalefet ölçeği ve duygusal tükenme ölçeği olmak üzere dört bölümden oluşan soru formu kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezlerini test etmek amacıyla verilerinin analizinde, aritmetik ortalama, standart sapma, frekans/yüzde, normal dağılım testi, (Kolmogorov-Smirnov Test), gibi betimsel istatistiklerin yanında, korelasyon testi (Spearman Test) ikili karşılaştırmalarda t-testi, (Mann-Whitney U Test) yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, katılımcıların cinsiyete göre ahlaki bağlılık alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Ayrıca yaş değişkeni ile çıkarcı bağlılık alt boyutu arasında istatistiksel olarak negatif yönlü ilişkinin varlığına rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the relations among organizational dissent, organizational commitment and emotional exhaustion levels of Physical Education Teachers working in the Eastern Anatolia Region. The sample of the research was composed of 425 male and female Physical Education and Sports Teachers who were determined convenience sampling method. As data collection instrument, a questionnaire composed of four section including demographic information sheet, Organizational Commitment Scale, 'Organizational Dissent Scale and Emotional Exhaustion Scale was used. In the data analysis section, to test the hypothesis of the study descriptive statistics such as arithmetic mean, standard deviation, frequency / percentage, normal distribution test, (Kolmogorov-Smirnov test), as well as t-test correlation test (Spearman test), (Mann-Whitney U Test) and t-test in paired comparisons, has been made. As the result of the study indicates, a statistically significant difference was found in the moral commitment sub-dimension of the participants by gender. Also findings pointed a statistically negative relationship was found between the age variable and the sub-dimension of calculative commitment.