Yetişkinlerin benlik saygısı ile yaşam doyumu düzeylerinin ilişkisi
The relationship between self-esteem and life satisfaction levels in adults
- Tez No: 659662
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, yaşam doyumu, Self esteem, life satisfaction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı, bireylerin benlik saygıları ile yaşam doyumları arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Bu bağlamda 18-65 yaş arası yetişkinlere hazırlanan anket formu uygulanmıştır. Bu araştırmada veriler Covid-19 tedbirleri gereği online ortamda toplanmıştır. Araştırmanın örneklem sayısı 180'i kadın, 37'si erkek olmak üzere 217 kişidir. Elde edilen verilere göre, Benlik Saygısı ile Yaşam Doyumu arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki belirlenmiştir. Erkeklerin Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği puanları kadınlardan daha yüksek bulunmuştur. Aile tipi diğer olan katılımcıların Rosenberg Benlik Saygısı Ölçek puanlarının en düşük olduğu belirlenmiştir. Ortaokul mezunu olan katılımcıların Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği puanlarının en düşük olduğu belirlenmiştir. Yüksek lisans/doktora mezunu olanların ise Yaşam Doyumu Ölçek puanları, lise mezunu olanlardan daha yüksek bulunmuştur. Gelir durumuna göre incelendiğinde, 6500 TL'den fazla geliri olanların Yaşam Doyumu Ölçek puanları, 2324-3499 TL arası gelire sahip olanlardan daha yüksek bulunmuştur. Evli olanların Rosenberg Benlik Saygısı Ölçek puanlarının, bekar olanlardan daha yüksek olduğu saptanmıştır. 2 çocuk sahibi olan katılımcıların Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği puanları, çocuğu olmayan katılımcılara göre daha yüksek bulunmuştur. Çocuk sahibi olmayan katılımcıların Yaşam Doyumu Ölçek puanları, 3 çocuk sahibi olan katılımcılardan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Yaşamının çoğunu şehirde geçirmiş olan katılımcıların Yaşam Doyumu Ölçek puanları, yaşamının çoğunu ilçede geçiren katılımcılardan daha yüksek bulunmuştur. Bu çalışma sayesinde yetişkinlerin benlik saygıları ve yaşam doyumları arasındaki fark ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu konuda daha geniş kitleler ve farklı coğrafyalarda yapılacak araştırmalar ile literatür zenginleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between self-esteem and life satisfaction of individuals living in rural and urban areas. In this context, a questionnaire was applied to adults between the ages of 25-40. In this research, data were collected online in accordance with Covid-19 measures. The sample size of the study is 217 people, 180 females and 37 males. According to the data obtained, a weak positive relationship has been found between Self-Esteem and Life Satisfaction. Rosenberg Self-Esteem Scale scores of men were found to be higher than women. Participants with other family types had the lowest Rosenberg Self-Esteem Scale scores. It was determined that Rosenberg Self-Esteem Scale scores of the participants who graduated from secondary school were the lowest. The Life Satisfaction Scale scores of those with a master's / doctorate degree were found to be higher than those of high school graduates. When examined in terms of income, the Life Satisfaction Scale scores of those with an income of more than 6500 TL were found to be higher than those with an income between 2324-3499 TL. It was determined that the scores of the Rosenberg Self-Esteem Scale of married individuals were higher than those of single ones. The Rosenberg Self-Esteem Scale scores of the participants who have 2 children were found to be higher than the participants without children. It was determined that the Life Satisfaction Scale scores of the participants who did not have children were higher than the participants with 3 children. The Life Satisfaction Scale scores of the participants who spent most of their lives in the city were found to be higher than the participants who spent most of their lives in the county. Thanks to this study, the difference between the self-esteem and life satisfaction of those living in rural and urban areas has been tried to be revealed. The literature on this subject can be enriched with researches to be made in larger groups and different geographies.