Öğrenilmiş çaresizliğin örgütsel sessizlik, sosyal kaytarma ve psikolojik güvenliğe etkisi: Sağlık çalışanları üzerinde bir uygulama
The role of psychological security in the effects of learned helplessness, organizational silence and social loafing: An application on health proffessionals
  1. Tez No: 659663
  2. Yazar: AYŞE NİHAN ARIBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT İRAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenilmiş çaresizlik, Örgütsel sessizlik, Sosyal kaytarma, Psikolojik güvenlik, Learned helplessness, Organizational silence, Social loafing, Psychological safety
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu tez çalışması kapsamında Aksaray ilinde faaliyet göstermekte olan Aksaray Üniversitesi Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmakta olan sağlık personelinin öğrenilmiş çaresizliğinin, örgütsel sessizlik, sosyal kaytarma ve psikolojik güvenliğine etkisi araştırılmıştır. Bu araştırmanın temel amacı; özellikle son yıllarda hızlı değişim ve gelişim gösteren sağlık sektöründe faaliyet gösteren sağlık çalışanlarının hissettikleri çaresizliğin, örgütsel sessizlik, sosyal kaytarma ve psikolojik güvenliğe etkisinin araştırılmasıdır. Araştırmanın örneklemini 198 kadın, 54 erkek sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri ''Öğrenilmiş Çaresizlik Ölçeği'', ''Örgütsel Sessizlik Ölçeği'', ''Sosyal Kaytarma Ölçeği'' ve ''Psikolojik Güvenlik Ölçeği'' ile toplanmıştır. Bu araştırma iki ve daha çok değişken arasında değişim derecesini ya da varlığını belirlemeyi niteleyen ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Öğrenilmiş çaresizlik, örgütsel sessizlik, sosyal kaytarma ve psikolojik güvenlik arasındaki ilişkileri ortaya koymayı amaçlayan bu araştırma, niceliksel bir araştırma niteliğinde olup, ana kütleden tesadüfi örneklem yoluyla sağlık çalışanları seçilerek ve bu kişilerden anket ve ölçekler dahilinde bilgiler toplanarak gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda bu araştırma tanımlayıcı araştırma alt kapsamındadır. Araştırma verileri, belirli bir süreyi kapsadığından, bu araştırma aynı zamanda tanımlayıcı araştırma niteliği taşımaktadır. Araştırma Aksaray Üniversitesi Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmakta olan sağlık personeli üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada ölçüm tekniği olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın modeli literatür çalışmasından elde edilen bilgiler doğrultusunda yapılandırılmış olup, ölçüm değişkenleri çerçevesinde tanımlanmıştır. Araştırmanın sonuçları; örgütten kaynaklanan öğrenilmiş çaresizlik ile kabullenici sessizlik arasında, öğrenilmiş çaresizliğin olası sonuçları ile kabullenici sessizlik ve korunmacı sessizlik arasında, öğrenilmiş çaresizliğin olası sonuçları ile kişinin kendi sosyal kaytarması arasında ve örgütten kaynaklanan öğrenilmiş çaresizlik ve bireyden kaynaklanan öğrenilmiş çaresizlik ile psikolojik güvenlik arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Within the consept of this thesis, it investigates that the effect of learned helplessness to organizational silence, social loafing and psychological security of health professional working in Aksaray University Aksaray Training Research Hospital operating in the province of Aksaray. The main purpose of study is to investigate the effect of helplessness of health professional operating in the health sector has been rapidly changing and developing in recent years on organizational silence, socaial loafing and psychological security. The sample of the study consists of 198 female and 54 male health professional. The data of the study were collected with the 'Learned Helplessness Scale', 'Organizational Silence Scale', 'Social Loafing Scale' and 'Psychological Security Scale'. This research carries out relational screening model that qualifies to determine the degree of change or existence of two or more variables. This research, which aims to reveal the relationships among learned helplessness, organizational silence, socail loafing and psychological security, is a quantitive research and health professionals are selected from the population by random sampling and info is collected from the questionnaires and scales. İn this context, this research is within the scope of descriptive research. Since the survey data covers a certain period of time, this research is also descriptive cross-sectional research. The study was carried out on Aksaray University Aksaray Training Research Hospital. İn this field research survey method was used as the measurement tecnique. The model of study is structured according to the information from the literature research and it is defined within the framework of measurement variables. The results of the study reveales a relationship between learned helplessness from the organization and accepting silence, between the possible consequences of learned helplessness and accepting silence and concervative silence, between the possible consequences of learned helplessness and the persons own social loafing and learned helplessness from the organization and learned helplessness from the individual and psychological security.