Yeni medyada katılımcı kültür bağlamında kitle kaynak (crowdsourcing) kullanımı: Küresel markaların uygulama örnekleri
Use of crowdsourcing in the context of participating culture in new media: Application examples of global brands
  1. Tez No: 659736
  2. Yazar: TÜLAY YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDİL SAYIMER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kitle Kaynak, Katılımcı Kültür, Yeni Medya, Yaratıcı Üretim ve Tüketici İlişkileri, Crowdsourcing, Convergence Culture, New Media, Creative Production and Consumer Relations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 342
Özet
Kitle kaynak herhangi bir sorunun çözümü veya bir konu hakkında katılım sağlamak amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Tarihsel süreç içerisinde birçok alanda kullanılan kitle kaynak, günümüzde sosyal medya ve web 2.0 teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte, markaların yaratıcı fikir ve proje uygulamalarında da kullanılmaktadır. Kitle kaynakla birlikte şirketlerin geleneksel iş yapma biçimleri de etkilenmiştir. Jeff Howe tarafından ilk kez 2006 yılında kullanılan“Kitle Kaynak (Crowdsourcing)”terimi; bireysel ve kolektif katılımla gerçekleşen gönüllü olarak katılımcı, motive olmuş, amatör bireylerden oluşan problem çözme veya yaratıcı fikir paylaşımı sürecidir. Kitle kaynak; sosyal medya, inovasyon, yaratıcılık ve katılımcılık kavramları ile birlikte uygulanmaktadır. Bu bağlamda çalışma kapsamında; kitle kaynak uygulamalarını kullanan markaların uygulama yöntemlerinin farklılık gösterdiği varsayımdan hareketle, küresel marka değerine sahip ve Türkiye'de aktif tüketici kitlesi ve pazarı bulunan; P&G, Unilever, Nestle, Starbucks, Lego ve Ikea markalarının kitle kaynak web siteleri Ocak-Şubat-Mart-Nisan 2020 tarihleri arasında içerik analizi yöntemi kullanılarak karşılaştırılmalı olarak analiz edilmiştir. İncelenen kitle kaynak web sitelerinin analizi; İçerik Analizi, Uygulama Katılım Analizi ve Ziyaretçi Katılım Analizi bölümlerinden oluşmaktadır. Araştırmada analiz tabloları ve kodlama birimleri kullanılmıştır. Kullanılan kodlama birimleri“var-yeterli (1), var-yetersiz (2), yok (3), belirsiz (4)”olarak oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda ise, incelenen markalarının kitle kaynak web sitelerinin“İçerik Analizi, Uygulama Katılım Analizi ve Ziyaretçi Katılım Analizi”bağlamında farklı özelliklere sahip oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Crowdsourcing is a method used to solve a problem or to participate in a topic. Crowdsourcing, which has been used in many areas in the historical process, is now used in creative ideas and project applications of brands with the developments in social media and web 2.0 technologies. With crowdsourcing, the traditional way of doing business of companies has also been affected. The term“Crowdsourcing”used by Jeff Howe for the first time in 2006; It is a process of problem solving or creative idea sharing that consists of voluntary, motivated and amateur individuals that take place through individual and collective participation. Crowdsourcing is implemented with social media, the concepts of innovation, creativity and participation. In this context, within the scope of the study; That differ from the assumptions of the brands that use crowdsourcing methods move their app, with global brands with active consumers and market value and in Turkey; P&G, Unilever, Nestle, Starbucks, Lego and Ikea brands crowdsourcing websites were analyzed between January-FebruaryMarch-April 2020, comparatively using content analysis method. Analysis of the crowdsourcing websites reviewed consists of“Content Analysis, Application Participation Analysis and Visitor Participation Analysis”sections. Analysis tables and coding units were used in the research. The coding units used were formed as“yes-sufficient (1), yes-insufficient (2), absent (3), uncertain (4)”. As a result of the research, it was determined that the brands of crowdsourcing websites have different characteristics in the context of“Content Analysis, Application Participation Analysis and Visitor Participation Analysis.”