Muhasebede hile denetimi: İstanbul'da faaliyet gösteren işletmeler üzerinde bir araştırma
Fraud audit in accounting: A research on businesses operating in Istanbul
- Tez No: 659755
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET KIZIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Finans, Denetim, Hile, Hile Denetimi, Accounting, Finance, Audit, Fraud, Fraud Audit
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın amacı muhasebede hile denetimine yönelik algının incelenmesidir. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde faaliyet gösteren işletmelerin muhasebe birimlerinde çalışan kişiler oluşturmaktadır. Araştırmada kolayda örneklem yöntemi seçilerek 402 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmada verilerin toplanmasında anket formu kullanılmıştır. Anket formu, demografik özelliklere yönelik sorulardan ve hile denetimine yönelik ölçekten meydana gelmektedir. Araştırmada veri analizi Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 21 paket programında yapılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde tanımlayıcı istatistiklerden, t testi ve Analysis of Variance (ANOVA) testinden faydalanılmıştır. Hile denetimine ilişkin tanımlayıcı bulgular incelenmiştir. Buna göre en yüksek ortalamaya 3,97±0,96 ile işletme içi işlemlerle ilgili denetim sahiptir. En düşük ortalamaya ise 3,35±0,96 ile nakit sistemi ile ilgili denetim sahiptir. Bu durum işletmelerde özellikle nakit sistemi ile ilgili denetimin yeterli olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the perception of fraud audit in accounting. Descriptive scanning model was used in the research. The universe of research is the employees working in accounting units of the companies operating in Istanbul Province. In the research, 402 people were reached by choosing the sampling method. In the research, a questionnaire was used to collect the data. The questionnaire consists of questions about demographic features and a scale for fraud. In the research, data analysis was done using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 21 program. Descriptive statistics, t test and Analysis of Variance (ANOVA) test were used to analyze the data. Descriptive findings related to fraud control were examined. According to the research, the highest average belongs to audit related to internal transactions with 3.97 ± 0.96. The lowest average belongs to audit related to cash system with 3.35 ± 0.96. This situation shows that, the audit especially regarding the cash system in enterprises is not sufficient.