İşletmelerde hile ve yolsuzlukların engellenmesinde kurumsal yönetimin rolü üzerine bir araştırma
A research of on the role of corporate governance for prevention of fraud and corruption in enterprises
- Tez No: 724433
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ÜÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hile, Yolsuzluk, Kurumsal Yönetim, Fraud, Corruption, Corporate Governance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Günümüz işletmeleri için hile ve yolsuzluklar, temel problemlerden biridir. Özellikle yirminci yüzyılın sonlarında dünya çapında ses getiren şirket skandalları, hile ve yolsuzlukların önlenmesi için girişimleri hızlandırmıştır. Kurumsal yönetim anlayışının ortaya çıkması da bu gelişmelerle ilgilidir. İşletmelerde hile ve yolsuzlukların engellenmesinde kurumsal yönetimin rolünün araştırılması bu çalışmanın temel amacı olarak belirlenmiştir. Araştırmada mülakat (yüz yüze görüşme) yönteminden faydalanılmıştır. Türkiye'de farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde görev yapan 13 katılımcıya kurumsal yönetim, hile ve yolsuzluklarla ilgili 12 soru yöneltilmiştir. Ulaşılan sonuçlar, kurumsal yönetim anlayışının hile ve yolsuzlukları önlemede etkili bir yönetim biçimi olduğunu göstermektedir. Kurumsal yönetimin hile ve yolsuzlukları engelleyebilmesi için iç ve dış denetim mekanizmasının etkin biçimde işlemesi gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca katılımcılardan, hile ve yolsuzlukları önlemek için sorumlulukların paylaşılması, kuralların kişilere göre esnetilmemesi, düzenli bilgi paylaşılması ve çalışanların eylemleri ile ilgili olarak hesap verebilir durumda olması gerektiği yönünde bilgiler elde edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları genelleştirilemez ve mülakat katılımcılarının verdiği yanıtlarla sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
Fraud and corruption are important problems for today's enterprises. The corporate scandals around the world in the late twentieth century have accelerated initiatives to prevent fraud and corruption. The emergence of corporate governance is related to these developments. The main purpose of this study is to investigate the role of corporate governance in preventing fraud and corruption in enterprises. In the study, interview method has been employed. 13 participants who work in enterprises operating in different sectors in Turkey were asked 12 questions that were related to corporate governance, fraud and corruption. The results obtained show that corporate governance is an effective form of management for preventing fraud and corruption. It has been emphasized that the internal and external audit mechanisms should function effectively so that corporate governance can prevent fraud and corruption. Besides, for the prevention of fraud and corruption, the participants concluded that the responsibilities should be shared among employees, the rules should not be flexible for different individuals, information should be shared regularly, and employees should be held accountable for their actions. The findings of this study are limited to the answers of the participants and the results cannot be generalized.