Bağlanma stilleri ve duygu dışavurumunun evlilik doyumu üzerindeki etkileri
The effects of attachment styles and emotional expressions on marital satisfaction
- Tez No: 659766
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KIZILKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Doyumu, Bağlanma Stilleri, Duygu Dışavurumu, Marital Satisfaction, Attachment Styles, Emotional Expression
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı bağlanma stilleri ve duygu dışavurumunun evlilik doyumu üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Buna ek olarak çalışmada katılımcıların cinsiyet, eğitim düzeyi, çalışma durumu ve yaş gibi demografik değişkenlerin bağlanma stilleri, duygu dışavurumu ve evlilik doyumu üzerinde nasıl bir etki yaptığı da incelenmiştir. Araştırmaya evli 81 kadın ve 76 erkek olmak üzere toplam 157 kişi katılmıştır. Katılımcıların dağılımı mümkün olduğunca yakın tutulmaya çalışılmıştır. Kişilere Sosyodemografik Bilgi Formu, Evlilik Doyumu Ölçeği (EDÖ), İlişki Ölçekleri Anketi (İÖA) ve Berkeley Duygu İfadesi Ölçeği (BDİÖ) uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre kayıtsız, saplantılı ve korkulu bağlanma ile evlilik doyumu arasında negatif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Benzer şekilde dürtü gücü ile kişilerin evlilik doyumu arasında da negatif yönde anlamlı bir ilişkiye ulaşılmıştır. Ayrıca sosyodemografik verilerde, cinsiyet ile duygusal ifadesellik ve dürtü gücü arasında anlamlı bir fark tespit edilirken, eğitim düzeyi ile kayıtsız bağlanma ve duygusal ifadesellik arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Çalışma durumunda ise sadece dürtü gücü ile anlamlı fark bulunurken, yaş artışı ile evlilik doyumu ve dürtü gücü arasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of attachment styles and emotional expression on marital satisfaction. In addition, the effect of the participants demographic variables such as gender, education level, employment status and age on the attachment styles, emotional expression and marital satisfaction was also examined. A total of 157 people, 81 married women and 76 men, participated in the study. The distribution of the participants has been tried to be kept as close as possible. Sociodemographic Information Form, Marital Satisfaction Inventory (MSI), Relationship Scales Questionnaire (RSQ) and Berkeley Emotional Expression Scale (BEES) were applied to the individuals. According to the findings of the study, a significant negative relationship was found between dismissing attachment, preoccupied attachment and fearful attachment with the marital satisfaction. Similarly, a significant negative relationship was found a between impulse strength and marital satisfaction. In addition, in sociodemographic data, a significant relationship was found between gender with emotional expression and impulse strength, while a significant relationship was found between education level with the dismissing attachment and emotional expression. For the employment status, there was only a significant relationship with impulse strength, while a significant relationship was found between increased age with marital satisfaction and impulse strength.