Romantik ilişkilerde bağlanma stillerinin, aldatma eğilimi ve duygu dışavurumunu yordama gücü
The predicting power of attachment styles on deception tendency andexpression of emotions in romantic relationships
  1. Tez No: 916062
  2. Yazar: KÜBRA UĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ ULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Aldatma Eğilimleri, Duygu Dışavurumları, Attachment Styles, Cheating Tendencies, Expressions of Emotion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı, 18 yaş ve üzeri yetişkin bireylerin romantik ilişkilerde bağlanma stillerinin, aldatma eğilimleri ve duygu dışavurumunun yordama gücünün incelenmesidir. Bu çalışma, kesitsel desenli bir nicel araştırma türüdür ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın evreni, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan 18 yaş ve üzeri 384 yetişkin bireylerden oluşmaktadır. Uygun örnekleme yöntemi kullanılarak 304 kadın ve 80 erkek olmak üzere toplam 384 kişi dahil olmuştur. Bu araştırmada katılımcılara Demografik Bilgi Formu, İlişki Ölçekleri Anketi (İÖA), Aldatma Eğilimi Ölçeği (AEÖ) ve Duygu Dışavurum Tarzları Envanteri (DDTE) uygulanmıştır. Araştırmanın bulgularında, katılımcıların aldatma eğilimi puanları ile korkulu ilişki puanları arasında, negatif yönde ve zayıf düzeyde bir ilişki olduğu; katılımcıların aldatma eğilimi puanları ile öfke puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönde ve zayıf düzeyde bir ilişki olduğu ve öfke puanları, mutluluk puanları, kayıtsız ilişki puanları ve korkulu ilişki puanları, birlikte aldatma eğilimi puanlarını anlamlı bir şekilde yordadığı tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucu dahilinde, kayıtsız ve korkulu ilişki stilinin, aldatma eğilimi üzerinde etkili olduğu anlaşılmıştır. Klinisyenlerin olası bir danışman için bağlanma stillerine hakim olması ve mevcut danışman için hangi bağlanma stiline sahip olduğuna nedenleri ile beraber hakim olması aldatma eğilimlerinin ortaya çıkaracağı sorunlar açısından daha verimli bir çözüm sürecini sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the predictive power of attachment styles, cheating tendencies and emotion expression in romantic relationships of adults aged 18 and over. This study is a type of quantitative research with a cross-sectional pattern and a relational survey model was used. The universe of this research consists of 384 adult individuals aged 18 and over living in the Turkish Republic of Northern Cyprus. A total of 384 people, 304 women and 80 men, were included using the appropriate sampling method. In this study, Demographic Information Form, Relationship Scales Questionnaire (PSA), Deception Tendency Scale (PES) and Emotional Expression Styles Inventory (EMSI) were applied to the participants. In the findings of the study, there was a negative and weak correlation between the participants' deception tendency scores and their fearful relationship scores; It was determined that there was a statistically significant, positive and weak relationship between the cheating tendency scores of the participants and their anger scores, and anger scores, happiness scores, indifferent relationship scores and fearful relationship scores together predicted cheating tendency scores significantly. As a result of the study, it was understood that the indifferent and fearful relationship style was effective on the tendency to cheat. It is thought that clinicians' mastery of attachment styles for a potential counselor and which attachment style they have for the current counselor together with their reasons will provide a more efficient solution process in terms of problems that may arise from cheating tendencies.