Kimlik inşası sürecinde erkek olmak: Kuşaklar ekseninde farklılaşan erkeklik
Being a man during identity construction: Different masculinity on the axis of generations
- Tez No: 659768
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: aile, toplumsal cinsiyet, jenerasyon, erkeklik, family, gender, generation, masculinity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
X ve Y kuşağı temel alınarak yapılan bu araştırma, toplumsal cinsiyet bağlamında“erkeklik”anlayışı ve kimliğindeki değişimin hız, yön ve mahiyeti hakkında bu kuşaklar arasındaki farklılıkların bulunmasını konu edinmiştir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, erkekliğin kimlik inşası sürecinde X ve Y kuşakları arasında bir değişim yaşayıp yaşamadığının tespit edilmesidir. Bu amaçla kuşaklar arasında bulunması hedeflenen farklılıklar bedenler/fiziksel görünüş, ideolojiler ve dünya görüşleri, popüler kültür ve medya, aile yapıları ve sosyoekonomik statü göstergelerine bağlı olarak irdelenmiştir. Araştırma nitel araştırma olup yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın kuramsal dayanağı ise Sembolik Etkileşimcilik Kuramıdır. Araştırmanın problem cümlesi,“X ve Y kuşaklarında yer alan erkeklerin erkek kimliği tanımlamalarındaki farklılıklar nelerdir? Erkek kimliği tanımlamalarını aile yapıları, sosyoekonomik statü, bedenler/fiziksel görünüş, ideolojiler ve dünya görüşleri, popüler kültür ve medya etkilemekte midir?”olarak belirlenmiştir. X kuşağı (1965- 1979) ve Y kuşağı (1980- 1999) olmak üzere iki farklı kuşaktaki 10 erkek çalışma grubu olarak seçilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunun seçiminde her kuşağın yaş aralığında temsil edilebilirlik ve medeni durumların dengeli dağılımı dikkate alınarak kota örnekleme yoluna gidilmiştir. Araştırmamız neticesinde ulaştığımız sonuçlar ise şu şekildedir; 1.X kuşağı ve Y Kuşağı erkeklerinin kimlik inşasında aile yapıları öncelikli etkiye sahiptir. 2.X kuşağı erkekleri sosyoekonomik statülerinin kimliklerini Y kuşağı erkeklerine göre daha fazla etkilediğini düşünmektedirler. 3.X kuşağı erkekleri bedenlerinin/fiziksel görünüşlerinin kimliklerine olan etkisinin Y kuşağı erkeklerine göre daha fazla olduğunu düşünmektedir. 4.X kuşağında yer alan erkeklerin kimlik inşası bağlamında ideolojiler ve dünya görüşleri Y kuşağında yer alan erkeklere göre daha önemli bir yer tutmaktadır. 5.Y kuşağında yer alan erkeklerin kimlik inşası popüler kültür ve medyadan X kuşağı erkeklerine göre daha fazla etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Based on generation X and Y, this research focuses on the concept of“masculinity”in the context of gender and the finding of differentiations between these generations about the speed, direction and nature of change in identity. In this context, the aim of the study is to determine whether masculinity has experienced a change between generations X and Y in the process of identity building. For this purpose, the differences intended to be found among generations are based on bodies/physical appearance, ideologies and world views, popular culture and media, family structures and socioeconomic status indicators. The research is qualitative research and structured interview technique has been used. The theoretical basis of the research is the Theory of Symbolic Interaction. The problem sentence of the study is,“What are the differences in male identity identification of men in generations X and Y? Are the definitions of male identity influenced by family structures, socioeconomic status, bodies/physical appearance, ideologies and world views, popular culture and media?”Men from two different generations were selected as group research: Generation X (1965-1979) and Generation Y (1980-1999). In the selection of the group research of the research, quota sampling was taken into account in the age range of each generation and the balanced distribution of marital situations. The results we have obtained as a result of our research are as follows; 1.Family structures have a primary impact on identity building of generation X and generation Y men. 2.Generation X men think their socioeconomic status affects their identity more than generation Y men. 3.Generation X men think that the effect of their bodies/physical appearances on their identities is greater than in generation Y men. 4.Ideologies and world views are more important in the context of identity building of men in generation X than men in generation Y. 5.The identity of men in generation Y is more influenced by popular culture and media than generation X men.