Siber göç: Dijital yerlilerin Facebook'u terk etme nedenleri üzerine bir araştırma
Cyber migration: A research on the digital natives' reasons for leaving Facebook
  1. Tez No: 659801
  2. Yazar: SENA ÖZŞİRİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ESRA ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Siber Göç, Siber Mekân, Facebook, Dijital Yerliler, Sosyal Medya, Cyber Migration, Cyberspace, Facebook, Digital Natives, Social Media
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmada dijital yerlilerin Facebook'tan göç etme nedenleri araştırılmıştır. İnternet nüfusunun yakın geçmişten günümüze kitlesel hareketlerini kapsamlı biçimde değerlendirebilmek adına karma yöntem uygulanmıştır. Nicel araştırma yöntemi olarak uygulanan anket kapsamında toplamda 693 katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırmanın nitel yöntemi ise Y kuşağına mensup 12 katılımcı ile yapılan derinlemesine görüşme uygulamasıdır. Her iki yöntemin uygulanma biçimlerinin fark arz etmesi nedeniyle nicel ve nitel bulgularda siber göçün nedenlerini açıklamaya yönelik anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Anket sonuçlarında birincil göç sebebinin Facebook içeriklerinin güncelliğini yitirmesi olduğu saptanmıştır. Dijital yerliler, göç edecekleri yeni mecrada güncel içeriklerin bulunmasını gözetmişlerdir. Derinlemesine görüşme yöntemindeki bulgularda ise siber göçün nedeni 65 yaş üzeri olup uzak akraba konumundaki kişilerin, Facebook'u keşfetmesi olarak sonuçlanmıştır. Her iki yöntemin sonuçlarının farklı olmasının, yöntemlerin uygulanma biçiminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bulgulardan hareketle, bugüne dek internetle en fazla etkileşim halinde olan kuşak Y kuşağıdır, çalışma bulgularında bu kuşağın etkileşime girdiği sosyal platformlarda kendine has netiket kuralları geliştirdiği saptanmıştır. Dijital yerliler, sosyal mecraların kendine özgü netiket kurallarına bağlı olarak çeşitli sanal personalar kullanmaktadırlar. Dijital yerliler için, arkadaş ve aile çevresi gibi etkileşim içinde oldukları sosyal grupların topyekûn aynı sosyal medya hesabında bir arada bulunması istenmeyen bir durumdur. Paylaşımlarını belirli kimselerden gizlemek adına yapılan hesap ayarları, yaşanan bağlam çöküşünü açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the reasons for migration of digital natives from Facebook were investigated. The mixed method has been applied in order to evaluate the mass movements of the Internet population comprehensively from the recent past to the present. A total of 693 participants were reached within the scope of the questionnaire which was applied as a quantitative research method. The qualitative method of the research is the practice of in-depth interviews with 12 participants from the generation Y. Significant results were obtained to explain the reasons of cyber migration in quantitative and qualitative findings due to the difference in the ways of applying both methods. In the survey results, it was determined that the primary reason for migration is that content of Facebook lose its currency. Digital natives have taken care of the availability of up-to-date content in the new environment which they will migrate to. According to findings in the in-depth interview method, the cyber migration occured owing to people who are over 65 years old and resulted as distant relatives discovering Facebook. It is thought that the difference in the results of both methods are derived from the way of implementation of the methods. Based on the findings, the generation Y has the most interaction with the internet until today, and in the study findings, it has been determined that this generation has developed unique netiquette rules on the social platforms which it interacts with. Digital natives use a variety of virtual personas, depending on the specific netiquette rules of social media. For digital natives, it is undesirable to exist on the same social media account together with the social groups they interact with, such as friends and family circles. Account settings that are made to hide their shares from certain people explain the context labefaction.