Effects of core stabilization and proprioceptive neuromuscular facilitation exercises on motion of joint, muscle strength, posture, and functional status in patients with shoulder subacromial impingement sydrom
Omuz subakromiyal sıkışma sendromu olan hastalarda kor stabilizasyon ve propiıseptif nöromusküler fasilitasyon egzersizlerinin ağrı, eklem hareketi, kas kuvveti, postür ve fonksiyonellik üzerine etkileri
  1. Tez No: 659808
  2. Yazar: ORKUN MENEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERYAL SUBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kor stabilizasyon, Fonksiyonellik, Eklem, Kas kuvveti, Fizyoterapi, Postür, Propioseptif Nöromusküler Fasilitasyon, Omuz, Subakromiyal Sıkışma Sendromu, Core Stabilization, Functional Status, Joint, Muscle Strength, Physiotherapy, Posture, Proprioceptive Neuromuscular Facilitation, Shoulder Subacromial Impingement Sydrom
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Omuz, insan vücudunda en hareketli organ olup, bu özelliği ile kişilerin çok sayıda farklı hareket yapabilmelerini münkün kılmaktadır. Subakromiyal Sıkışma Sendromu (SAS)gibi omuz sorunları kas-iskelet sistemi bozukluğu ve omuz patolojisi türleri arasında en sık karşılaşılan sağlık problemidir. Hastalığın patolojisi ağrı ve günlük faaliyetlerinde işlevsel bozukluklar ile seyretmektedir.SAS zedelenmeleri ve tedavisi değişiklik gösterebilir ve mutlaka bir sağlık uzmanı tarafından takibi çok önem taşımaktadır.Bu konuda bilinen teknikler arasında, kor stabilizasyon ve Propioseptif Nöromusküler Fasilitasyon (PNF) egzersizleri omuz tedavisinde iyileşmeye yardımcı olmaktadır.Bu çalışmada, SAS sendromu olan hastalarda kor stabilizasyon ve PNF egzersizlerinin ağrı, eklem hareketi, kas kuvveti, postür ve fonksiyonellik üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, İstanbul'da özel bir sağlık kuruluşuna devam eden ve altı ayı aşkın süredir SAS sorunu yaşayan ve yaşları 18 ve 65 yıl arasında değişen 25 deney ve 25 kontrol grubu olmak üzere toplam 50 kişi araştırma dâhil edilmiştir. Değerlendirme çalışmanın başlangıcında ve altıncı haftanın sonunda çalışmanın bitiminde olmak üzere aynı fizik tedavi uzmanı tarafından toplam 2 defa yapılmıştır.Katılımcıların ağrı, kor kasları güç ve enduransı, boyun ve omuz eklem hareketleri, omuz kas kuvveti, postür ve fonksiyonellik kriterleri takip edilmiştir.Elde edilen bulgular SPSS 19 hazır paket istatistik programı ile analiz edilmiştir.Araştırma, kor stabilizasyon ve PNF ekzersizlerinin kor kas kuvveti, endürans ve postür üzerinde olumlu etkileri olurken; ağrı, hareket eklem açıklığı, omuz kas kuvveti ve fonksiyonalite üzerinde etki göstermediğini ortaya koymuştur.Sonuç olarak, bu çalışmada, kor stabilizasyon ve PNF ekzersizlerinin SAS pozitif kişilerde geleneksel tedavi yaklaşımlarına göre tedavi amaçlı etkilerinin kısıtlı olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The shoulder is the most mobile joint in the human body, making an individual possible for performing a wide range of motion. Shoulder disorders such as Subacromial Impingement Syndrome (SIS) are the most common forms of musculoskeletal disorders and shoulder pathology with occurrence of pain and dysfunction during daily activities. The SIS injuries and rehabilitation may considerably vary, and are always important to arrange an appointment with a healthcare practitioner. Among the rehabilitation techniques, core stabilization exercises, and proprioceptive neuromuscular facilitation (PNF) improve the shoulder rehabilitation. The objective of this study was to assess the effects of core stabilization and PNF exercises on slow motion of joint, muscle power, posture, and functionality in the patients with SIS. To do this, a total of 50 persons (25 in experimental group and 25 in control group; ages ranging from 18 to 65 yr) attending in a privately owned hospital in İstanbul was involved. All the selected patients were with SIS longer than 6 months. The evaluation were made in the beginning and sixth week of the study by the same physiotherapist according to the pain, strength and endurance of the core muscles, motion of neck and shoulder joint, muscle strength for shoulder muscle, posture, and functional status criteria. The statistical analyses were performedby SPSS 19 package program. The results showed that core stabilization and PNF exercises positively affected strength of core muscle, core endurance, and posture, whereas there were there was not any significant effects on pain, joint range of motion, strength of shulder muscle, and functional values. In conclusion, this study revealed that the core stabilization and PNF exercises may partially improvethe symptoms related to the SIS as compared to the regular treatment in the clinic.