Semra Kürün Çekmegil'in 'Okuyucu Tefsiri'nde kadın algısı
Woman sense in Semra Kurun Cekmegil's 'Tafsir of The Reader's'
- Tez No: 659853
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BETÜL ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Semra Kürün Çekmegil, Kadın, Tefsir, Semra Kurun Cekmegil, Woman, Comment (Tafsir)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Geçmişten günümüze kadın konusu en çok tartışılan konuların başında gelmektedir. Tarihi süreç içerisinde kadının toplumsal hayatta değişmeye başlayan rolüyle birlikte insanların kadınlara karşı bakış açısı da farklılaşmaya başladığı dikkat çekmektedir. Bu çalışma, Kur'an'ı baştan sona tefsir ederek 13 cildlik eserini kaleme alan ilk Türk bayan müfessir olma özelliği taşıyan Semra Hanım'ın özellikle kadınlarla ilgili olan ayetlere bakış açısını incelemeyi amaç edinmektedir. Bunun yanı sıra klasik ve modern dönem tefsirlerinin ilgili ayetlere yaklaşımıyla birlikte son dönemde yazılan makale ve kitapları da irdeleyerek mukayeseli bir yöntemle konuyu ele almaktadır. Tefsirini tamamlayarak ilk bayan müfessir olma unvanını alan Semra Hanım'ın çalışması, kadınların da ilme muhatap olmada erkeklerle aynı sorumluluğa sahip olduğunu hatırlatması bakımından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The issue of women has been the most debated issue from past to present. With the changing role of women in social life, people's view of women has started to differentiate in the historical process. This study aims to examine the point of view of the first Turkish woman glossator Semra Hanim, who comments the Qur'an from beginning to end and writes 13 volumes of work. She examines especially the Qur'an verses about women. She also examined the approach of the classical period interpretations, the essays and books to the related verses. She discussed this issue with a comparative method. The work of Semra Hanim, who achieved the title of being the first woman glossator by completing her commentary, is important in terms of reminding that women have the same responsibility as men in working in science field.