Chemical composition and fluxes of pollutions
Yaş ve kuru çökelmenin kimyasal kompozisyonu ve kirletici akısı
  1. Tez No: 47366
  2. Yazar: GÜVEN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEMRA G. TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yaş çökelme, kuru çökelme, sıralı örnekleme, zenginleşme faktörü, metalerin çözünürlüğü, faktör analizi, Wet deposition, dry deposition, sequential sampling, enrichment factor, solubility of metals, factor analysis
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
öz YAS VE KURU ÇÖKELMENİN KİMYASAL KOMPOSİSYONU VE KİRLETİCİ AKISI Kaya, Güven Yüksek Lisans Tezi, Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Semra G. Tuncel Eylül 1995, 134 sayfa Bu çalışmada, Ankara' da toplanan yağmur ve kuru çökelme örneklerinde temel iyonlar, ve yağmur örneklerinde ise bazı metaller belirlenmiştir. Aralık 1992 ve Haziran 1994 tarihleri arasında 73 yağmur örneği günlük ve 54 kuru çökelme örneği ise haftalık olarak toplanmıştır. Yağmur ve kuru çökelme örneklerinde metal kompozisyonu (eser elementler ve Na, K, Mg, Ca) Alevli veya Fırınlı Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresiyle, anyonlar (O“, NO3”, SO42“) İyon Kromatografisi ile, NH/ ise Kolorimetre ile tayin edilmiştir. Ankara'da toplam asiditliğin yaklaşık %70 i amonyak ve karbonat iyonu tarafından notralize edilmesine karşın, ölçülen ortalama pH'nin 4.4 olduğu görülmüştür. Bu asiditeye büyük ölçüde Nitrik asit”in sebep olduğu belirlenmiştir. Yağmurda metallerin çözünürlüğünü belirleyen önemli faktörlerden biriside yağmurun asiditesidir. pH'si 5 in altındaki yağmur örneklerinde metal çözünürlüğünün önemli ölçüde arttığı tesbit edilmiştir.ölçülen parametrelerin derişimleri mevsimsel değişmeler göstermektedir, genel olarak toprak kaynaklı elementlerin derişimleri yaz aylarında yüksek ve yağmurun başlangıcından itibaren düşen bir eğilim göstermektedir. Sonuç olarak toprak kaynaklı elementlerin atmosferden bulut altı işlemleri ile uzaklaştırıldığı saptanmıştır. Temel iyonların kuru çökelme miktarlarının, yaş çökelme miktarlarından daha büyük oldukları gözlendi. Buna göre, temel iyonların atmosferden genel olarak kuru çökelme ile ayrıldıkları söylenebilir. ölçülen parametrelerin derişimlerine katkıda bulunan kaynaklar Faktör Analizi yöntemiyle belirlendi. Bu kaynaklar; toprak, motorlu taşıtlar, ammonyum klorür, ve ısıtmada kullanılan yakıtlar olarak belirlendi. Bu sonuçlar, daha önce Yatın (1994) tarafından yapılan aerosol çalışmaları ile karşılaştırıldığında benzer sonuçların bulunmuş olduğu görüldü. Sonuç olarak aerosollerin yağmur tarafindan iyice süprüldüğü anlaşılmıştır. Elde edilen kirletici konsantrasyonları literatür değerleriyle karşılaştırıldığında, Ankara atmosferinin Avrupa ve ABD kentlerine göre çok da kirli olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHEMICAL COMPOSITION AND FLUXES OF POLLUTANTS IN WET AND DRY DEPOSITION Kaya, Güven M.S., Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Semra G. Tuncel September 1995, 13 4 pages Rain samples and dry deposition samples which were collected in Ankara were analyzed for major ions. In addition, trace elements were determined in rain samples. Seventy three rain samples and fifty four dry deposition samples were collected during the period of December 1992-July 1994. Rain samples were collected daily and dry deposition samples were collected weekly. Composition of dry and wet deposition samples were determined by using Flame and Furnace Atomic Absorption Spectrophotometer for trace elements and Na, K, Mg, Ca, High Performance Liquid Chromatography for CI“, N03', and SO»2”and Colorimeter for NFL,4. Although, about 70% of acidity is neutralized by NH3 and carbonate ion, average pH of Ankara rainwater is 4.4. Acidity of rainwater in Ankara is mainly caused by HNO3. It is found that acidity is one of the determining factor of metal ivsolubility in rainwater and solubility of metals significantly increases below pH of 5. Concentrations of all measured species show seasonal variations and their concentrations show significant variations within a rain event. In general concentrations of crustal elements are higher in summer and their concentrations decreases in the initial part of rain event. This suggests that these elements are removed from the atmosphere by below cloud process. Dry deposition fluxes of major ions are higher than wet depositions fluxes suggesting major removal pathway of these species to be dry deposition. In order to find contributing sources to concentrations of measured parameters, Factor Analysis is run. Five factors which were local sources were identified as the major contributing sources. These sources are soil, motor vehicles, coal and oil burning, and NH4CI. Similar results were found by Yatın (1994) in aerosol phase source determination resulting aerosols were efficiently scavenged by rain droplets. Deposition fluxes and measured concentrations of pollutants suggests that Ankara is not a very polluted city compared to European and USA cities.