Semra Kürün Çekmegil ve okuyucu tefsiri
Semra Kürün Çekmegil and her work 'okuyucu tefsiri'
  1. Tez No: 555137
  2. Yazar: ÜMMÜ SELAME TÜRKMENOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA HACIMÜFTÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Çekmegil, Tefsir, Kur'ân, Tefsir Metodu, Çekmegil, Tafsīr, Exegesis, Qur'an, Exegesis Method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, Semra Kürün Çekmegil'in Okuyucu Tefsiri adlı eseri tahlil edilerek yazarın hayatı ve eserleri araştırma kapsamına alınmıştır. Çalışma Türkiye'de çalışan ilk Türk kadın müfessiri konu alması ve söz konusu yazarla ilgili yapılan ilk çalışma olması bakımından önem taşımaktadır. Giriş, iki bölüm ve sonuç kısmından oluşan çalışmanın giriş bölümünde tezin amacı, konusu, önemi, takip edilen yöntem ve kaynakları üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde Semra Kürün Çekmegil'in hayatı, yaşadığı ortam, eserleri, tefsirini yazma sebepleri, tefsirinde kullandığı kaynaklar, tefsirin genel özellikleri ve yaşadığı dönemde Türkiye'de hanımların yaptığı tefsir çalışmaları incelenmiştir. İkinci bölümde, Çekmegil' in tefsirdeki metodu rivayet ve dirayet yönünden incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise, çalışma neticesinde varılan sonuçlar ortaya konup, değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Semra Kürün Çekmegil's work entitled 'Okuyucu Tefsiri [Tefsîru'l-Kâri]' was analysed, and the exegesist (müfessir; Arabic: مُفسّر; romanised: mufassir)'s life and works were included within the scope of the research. Given that it examines the first Turkish exegesist working in Turkey and that this being the first study on the exegesist in question, the study is of importance. The research consisting of introduction, two chapters, and conclusion, in the introduction thereof, the aim, subject, and importance of the thesis were addressed. In the first chapter, Semra Kürün Çekmegil's life, the milieu where she lived, her works, the reasons for writing her exegesis, the sources that she used in her exegesis, the general attributes of the exegesis, and the exegesis works of her time done by ladies in Turkey were examined. In the second chapter, Çekmegil's method of exegesis in respect of Dirayet (exegesis by reason) and Rivayet (exegesis by tradition) is examined. As for the conclusion thereof, the drawn conclusions as a result of the study were manifested and evaluated.