Tokat İl-İlçe merkezleri ve bağlı yerleşim bölgelerindeki içme-kullanma sularının mikrobiyolojik analizi
- Tez No: 65988
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA ALTUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Şebeke ve Kaynak sulan, Mikrobiyolojik analiz, Koliform bakteriler
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET TOKAT İL-İLÇE MERKEZLERİ VE BAĞLI YERLEŞİM BÖLGELERİNDEKİ İÇME-KULLANMA SULARININ MİKROBİYOLOJİK ANALİZİ Salih KUŞÇUOĞLU Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1997,41 sayfa Danışman : Prof. Dr. Zekeriya ALTUNER Jüri : Prof. Dr. Zekeriya ALTUNER Jüri : Yrd.Doç. Dr. Menderes SUİÇMEZ Jüri: Yrd.Doç. Dr. Necraettin YILMAZ Bu araştırmada Tokat İl-İlçe merkezlerindeki, şebeke ve kaynak sularının mikrobiyal kalitesini belirlemek amacıyla; 2438 su numunesi bakteriyolojik olarak incelenmiştir. Çoklu tüp yöntemi ile yapılan bu çalışmada; numunelerin 532'sinde Total Koliform bakteri (% 21,82) tesbit edilmiş olup; Koliform bakteri üreyen numunelerden konumu ve sayısı itibari ile önemli olan 216 su numunesi Fekal Koliform yönünden de incelenmiş ve 26 tanesinde (% 12,03) pozitif (+) sonuç bulunmuştur. Gıda Maddeleri Tüzüğüne göre; İl merkezlerinden alınan 214 kaynak suyu numunesinden 1614 içilebilir (% 75,23); ilçe merkezlerinden alınan 363 kaynak suyu numunesinden ise 246 tanesi (% 67,76) içilebilir özelliktedir. Yine îl merkezinden alman 804 şebeke suyu numunelerinden 679'u (% 84,45); İlçe merkezlerinden alman 1057 şebeke suyu numunelerinden de 820 tanesi (% 77,57) içilebilir özelliktedir. Çalışmamız sonunda, şebeke ve kaynak sularının total Koliform ve Fekal Koliform bakteriler yönünden İlçe merkezi ve bağlı bölge sularının İl merkezi ve bağlı bölge sularından daha kirli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MICROBIOLOGICAL ANALYSIS OF DRINKING AND DADLY USAGE WATERS IN TOKAT PROVINCE - TOWN CENTERS AND THEIR SURROUNDING REGIONS Salih KUŞÇUOGLU Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Biology Science Master Thesis 1997, 41 Pages Supervisor : Prof.Dr. Zekeriya ALTUNER Jury : Prof.Dr. Zekeriya ALTUNER Jury : Yrd.Doç.Dr.Menderes SUİÇMEZ Jury : YrdJ)oç.Dr.Necmettin YILMAZ In this study, 2438 water saphples were examined bacteriologically to determine microbial quality of network and spring water in provincial and town centers of Tokat by using. The Multiple Tube Method. Total Coliform Bacteria were found in 532 (21, 82 % ) of the samples. 216 of these samples were also in vestigated in respect to Fecal Coliform and 26 of them (12, 03 %) resulted pozitive (+). According to rules of food from 214 spring water samples, 161 (75,23 %) are drinkible in provincial center, but from 363 spring water samples 246 (67,76 %) are drinking in town centers. Again, 679 (84,45 %) of 804 network water samples are drinkible in provincial centers; but 820 (77,57 % ) are drinkible from that of 1057 in town centers. We found that, network and spring waters with regard to Total Coliform and Fecal Coliform Bacteria are more polluted in town centers ıhan that of provincial centers. Key words : Network waters, Spring waters, Microbiological analysis, Coliform bacteria