Tokat (Kazova)'da yetiştirilen ayçiçeği (Helianthus annuus l.) kültüründe sorun olan yabancı otlar ile uygulanan farklı savaş yöntemlerinin verime olan etkileri üzerinde araştırmalar
- Tez No: 65989
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Herbisidal Etki, Ayçiçeği, Perlka (CaCN2), Afalon, İlloxan 28 EC, Survey, Herbicidal effect, Sunflower, Perlka (CaCN2), Afalon, Illoxan 28 EC, Survey
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
I ÖZET TOKAT (KAZOVA)'DA YETİŞTİRİLEN AYÇİÇEĞİ (Helianthus annuus L.) KÜLTÜRÜNDE SORUN OLAN YABANCIOTLAR İLE UYGULANAN FARKLI SAVAŞ YÖNTEMLERİNİN VERİME OLAN ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Özgül İYİGÜN Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1997, 89 Sayfa Danışman : Prof. Dr. Zeki ÖZER Jüri: Prof. Dr. Zeki ÖZER : Yrd. Doç.Dr. İzzet KADIOĞLU : Yrd. Doç. Dr. Muhittin SIRMA Tokat Merkez İlçe, Pazar ve Turhal arasında yer alan Kazova'daki ayçiçeği ekirn alanlarında sorun olan yabancıotlarm belirlenmesi amacıyla 1995 yılı vejetasyon döneminde sürveyler yapılmıştır. Uygulanan farklı savaşım yöntemlerinin verime olan etkisini belirlemek amacıyla Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü arazisinde tarla denemesi kurulmuş ve aşağıdaki sonuçlar alınmıştır. 1.Tokat (Kazova)'da ayçiçeği ekim alanlarında yapılan sürveyler sonucunda; 2 Parazitik, l Tohumsuz, 2 Monokotiledon ve 25 Dikotiledon olmak üzere 30 familyaya ait toplam 96 yabancıot türü saptanmıştır. 2.%50'nin üzerinde yaygınlık gösteren yabancıpt türlerinin sayısı Merkez îlçe'de 11, Pazar ve Turhal'da ise 9 tür olarak belirlenmiştir. 3.Ayçiçeği ekili alanlarda l m-'de 0-30 cm toprak derinliğine kadar dağılmış 48 yabaneıot türüne ait 8252.2 tohum bulunmuş ve 7130.1 adetinin canlı olduğu T.T.C. yöntemiyle saptanmıştır. 48 yabaneıot türünden 5 tanesinin tohum sayısı 100 adetinII üzerine çıkmıştır. Canlı tohumların dağılışı 0-5 cm derinlikte (1822.9 adet) %25.57, 5-10 cm'de (1488.7 adet) %20.88, 10-15 cm'de (1222.2 adet) %17.14, 15-20 cm'de (1015.8 adet) %14.25, 20-25 cm'de (928.4 adet) %13.02, 25-30 cm'de (652.0 adet) %9.14 olarak saptanmıştır. 4.Devamlı yabancıot alımı uygulanan parseller diğer uygulamalara göre ortalama olarak bitki veriminde % 15.08-44.61 arasında daha fazla verim alınmıştır. 5.Herbisitlerin etkileri bakımından pre-emergence (ekim sonrası-çıkış öncesi) olarak uygulanan Afalon (200 gr/da) ile post-emergence (çıkış sonrası) uygulanan İlloxan 28 EC (150 cc/da) arasında istatistiki olarak fark bulunamamıştır. Afalon uygulaması sonucunda Cirsium arvense (L.) Scop. %12.15, Polygonum convolvulus L. % 100, Solanum nigrum L. % 98.76, Seteria spp. % 100, Amaranihus retroflems L. % 100, Lam'mm amplexicaule L. % 100, Euphorbia spp. % 100, Chenepodium albüm L. % 100, Sinapis arvensis L. % 100, Sonchus spp. % 100, Echinocloa crus-galli (L.) Bea. % 80.5 oranında azaldığı saptanmıştır. İlloxan 28 EC uygulaması sonucunda S. nignım % 28.58, E. crus-galli % 15.58, A. retroflexus % 31.79, Lactuca seriola L. % 33.75 ve C. albüm % 57.22 oranında azaldığı saptanmıştır. 6.Devamlı ot alımı yapılan parsellerle Perlka (CaCN2) 'nın 30 kg/da ile 40 kg/da ' dozlarının uygulandığı ve devamlı ot alımı yapılan parseller arasında istatistiki olarak fark bulunamamıştır. 40 kg/da dozda Perlka (CaCN2) uygulanıp devamlı ot alımı yapılan parsellerde daha fazla verim alınırken, 30 kg/da dozda Perlka (CaCN2) uygulanıp devamlı ot alımı yapılan parsellerde daha az verim alınmıştır. Perlka (CaCN2)'nm 30 kg/da dozunun uygulandığı parsellerde S. arvensis % 100, P. convolvulus % 100, Euphorbia spp % 50.94, C. arvense % 11.78 oranında azaldığı saptanmıştır. Perlka (CaCN2)'nın 40 kg/da dozunun uygulandığı parsellerde S. arvensis % 100, P. convolvulus % 100, Euphorbia % 100, Sonchm spp. % 100, C. arvense % 19.54, A. retroflocııs % 36.32, S. nigrum % 28.55 oranında yabancı otların azaldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE INTENSITY OF DIFFERENT WEEDS GROWN IN SUNFLOWERS FIELDS OF KAZOVA, TOKAT PROVINCE AND THE EFFECT ON DIFFERENT WEED CONTROL METHODS ON THE YIELD SUNFLOWER Özgül İYİGÜN Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Plant Protection Masters Thesis 1997, 89 Page Supervisor : Prof. Dr. Zeki OZER Jury : Prof. Dr. Zeki ÖZER : Asst. Prof. Dr. İzzet KADIO?LU : Asst. Prof. Dr. Muhittin SIRMA A weed survey study was caried out in sunflower cultivars grown in the districts of Tokat central Turhal and Pazar during the year 1995. A field experiment was conducted at the Village Affairs Research Institue being located at central district of Tokat same area. The results can be summarized as follows; 1. As a result of survey studies; 96 weed species, belonging to 30 different families (2 Parazitic, 1 cryptogamme, 2 monocotyledoneaus and 25 dicotyledoneaus) were identified. 2. It was found that 1 1 species at central district, 9 species of weed at Pazar and 9 species of weed at Turhal district infested fields over 50 %. 3. An average if 82S2.2 weed seeds m2 belonging to 48 species were found at 0-30 cm depth of soil, However, 7130.1 of them were found to be alive by testing with T.T.C. method, It was also determined that 100 and more vigorous seeds belonging only to 5 out of 48 species. The vigorous seed distrubition in soil was found to be; 1822.9 seeds atIV 0-5 cm depth with 25.57 %, 1488.7 seeds at 5-10 cm depth with 20.88 %, 1222.2 seeds at 10-15 cm depth with 17.14 %, 1015.8 seeds at 15-20 cm depth with 14.25 %, 928.4 seeds at 20-25 depth with 13.20 %, 652 seeds at 25-30 cm depth with 9.14 %. 4. Sunflower yield at continuous weedless control plots were found to be 15.0- 44.61 % higher than other treatments. 5. There was no significant difference found between the Pre-emergence application of Afalon at 200 gr/da and post-emergence application of Illoxan 28 EC at 1 50 cc/da. The application of Afalon at 200 gr/da rate has reduced the population of; Cirsium ar\>ense 12.15 %, Polygonum convolvulus L. 100 %, Solatium nigrum L. 98.76 %, Seteria spp. 100 %, Amaranthus retroflexus L. 100 %, Lamium amplexicaule L. 100 %, Euphorbia spp. 100 %, Chenepodium album L. 100 %, Sinapis an>ensis L. 100 %, Sonchus spp. 100 %, Echinocloa crus-galli (L.) Bea 80.5 % Similarly Illoxan 28 EC at 150 cc/da rates has reduced the population of; S. nigrum 28.58 %, E. crus-galli 15.58 %, A. retroflexus 3 1.79 %, Lactura seriola L. 33.75 % and C. album 57.22 %. 6. There was no difference found between 30 kg/da and 40 kg/da rate if CaCN2 at continually hand weed control. The yields were higher at 40 kg/da rate of CaCN2 as companed to 30 kg/da rate of CaCN2 on continuous hand weed control. The application of 30 kg/da rate of CaCN2 has reduced the population of S. an>ense, P. convolvulus, Euphorbia spp. and C. arvense to the extent of 100 %, 100 %, 50.94 % and 1 1.78 % respectively. Where as the application of 40 kg/da rate of CaCN2 has reduced the population of S. arvensis, P. convolvulus, Euphorbia spp., Sonchus spp, C.arvense, A. retroflexus and S. nigrum to the extent of 100 %, 100 %, 100 %, 100 %, 19.54 %, 36.32 % and 28.55 % respectively.