Ebeveynlerin görüşlerine göre belediyelerin kaliteli çocuk bakımı ve eğitim hizmeti sunmada yeri ve önemi (Sarıyer örneği)
Based on parent's views, the importance and the place of municipalities in providing quality child care services (An example of Sariyer municipality)
- Tez No: 659883
- Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk bakımı, belediye, çocuk, eğitim, gündüz bakımevi, Childcare, municipality, children, education, daycare
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çocuk bakımı ve eğitimi birinci derecede ebeveynlerin görevi olarak görülse de, aynı zamanda toplumun, ulusal ve yerel yönetimlerin de görevleri arasında yerini almaktadır. Kadının çalışma hayatına katılması, bu süreci daha da hızlandırmıştır. Çocuk bakım ve eğitim hizmetlerinin daha yaygın bir şekilde ebeveynlere ulaştırılmasında, yerel yönetimler, belediyeler daha aktif bir şekilde sürece dahil olmaktadır. Bu araştırma, belediyelerin kaliteli çocuk bakım ve eğitim hizmetlerinin sunumunda nasıl bir rol oynadıkları, ebeveyn görüşleri ele alınarak incelenmiştir. Araştırma, ebeveynlerin görüşlerine göre ilçe belediyelerinin ( Sarıyer örneği ) kaliteli çocuk bakımı ve eğitim hizmeti sunmada yeri ve önemini incelemeyi de amaçlamış, bu çerçevede ne tür hizmetler verdiği, hizmetlerin yeterliliği, ulaşılabilirliği, geliştirilmesi gereken yönlerinin neler olduğu ve ebeveynlerin verilen hizmetten memnuniyetini incelemiştir. Araştırma, Sarıyer Belediyesi Çocuk Gündüz Bakımevlerine devam eden 3-6 yaş arası çocukların rastgele seçilen ebeveynleri ile yapılmıştır. Araştırmaya 84 ebeveyn katılmıştır. Ebeveynlerin memnuniyetleri ile cinsiyetleri, yaşları, eğitim düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Ebeveynlerin memnuniyetleri ile mahalleler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki görülmüştür. Üst sosyodemografik yapıya sahip Kasapçayırı Mahallesi ebeveynleri araştırmaya daha fazla katılım sağlamıştır. Alt sosyo-demografik yapıya sahip Ayazağa Mahallesi ebeveynleri en az katılım sağlamıştır. Sarıyer Belediyesi' nin ilçe sınırları içerisinde 3-6 yaş arası dezavantajlı çocuklara ulaşılabilirliğinde, ebeveynlerin kararsız oldukları görülmüştür. Açık uçlu soruda, ebeveynler branş derslerinin olmasını ve daha çok gündüz bakımevi olmasını önerdikleri görülmüştür. Araştırma sonucuna göre, belediyeler çocuk bakımı ve eğitim hizmetlerinin yaygınlaştırılmasında daha etkin rol oynamalı ve kaliteye önem vermelidir. Belediyeler özellikle bakım ve eğitim hizmetlerinden yararlanamayan en dezavantajlı çocukları ve aileleri destekleyici programlar ve stratejiler geliştirmeli, bu alanda geliştirilecek sosyal politikalar için etkili örnekler sunmalıdır.
Özet (Çeviri)
Although child care and education is seen as the primary duty of parents, it is also among the duties of society, national and local governments. Women's participation in working life has accelerated this process even more. Local administrations and municipalities are more actively involved in delivering childcare and education services to parents more widely. This study examined the role of municipalities in the provision of quality child care and education services, and the views of parents. The research also aimed to examine the place and importance of district municipalities (Sarıyer example) in providing quality child care and education services according to the parents' opinions, in this context, what kind of services they provide, the adequacy of the services, their accessibility, the aspects that need to be improved, and the satisfaction of the parents with the service provided. The research was conducted with randomly selected parents of children aged 3-6 who attend Sarıyer Municipality Children's Day Care Centers. 84 parents participated in the study. There was no significant relationship between parents' satisfaction and their gender, age and education level. A statistically significant relationship was observed between parental satisfaction and the neighborhoods. The parents of Kasapçayırı Quarter, which has an upper socio-demographic structure, participated more in the study. Parents of Ayazağa Neighborhood, which has a lower socio-demographic structure, had the least participation. It has been observed that the parents are indecisive in the accessibility of disadvantaged children between the ages of 3-6 within the district boundaries of Sarıyer Municipality. In the open-ended question, it was seen that the parents suggested that there should be branch lessons and mostly day care centers. According to the results of the research, municipalities should play a more active role in spreading child care and education services and pay attention to quality. Municipalities should develop programs and strategies to support especially the most disadvantaged children and families who cannot benefit from care and education services, and provide effective examples for social policies to be developed in this field.