Beyânu'l-Meânî bağlamında Molla Huveyş'in tefsir yöntemi
In the context of Bayân al-Maânî Molla Howaish's method of interpretation
- Tez No: 659982
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Religion
 - Anahtar Kelimeler: Molla Huveyş, Beyânu'l-Meânî, Yöntem, Nüzûl Sıralı Tefsir, Molla Huwaish, Bayan al-Maânî, Method, Chronologıcal Commentary on the Qur'anıc
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmada Molla Huveyş'in“Beyânu'l-Meânî 'ala Hasebi Tertîbi'n-Nüzûl”adlı tefsiri bağlamında Kur'an'ı yorumlama yöntemi incelenmiştir. Huveyş'in, bu eseri nüzûl sıralı ilk tefsir olmasından ötürü önemli bir konuma sahiptir. Çalışmamız giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Molla Huveyş'in hayatı, hocaları, öğrencileri ve eserleri ve bunun yanında tefsirin genel özellikleri, yazılış amacı, tarihi, kaynakları, âyet ve sûre tefsirinde izlediği yöntem hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde müfessirin üzerinde durduğu Kur'ân tarihi, esbâb-ı nüzûl, mekkî-medenî, nesh, vb. Kur'an İlimleri incelenmiştir. Üçüncü bölüm ise rivayet ve dirayet tefsir yöntemleri açısından incelemeye tabi tutulmuştur. Sonuç kısmında da elde edilen veriler yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines Molla Huwaish's method of interpretation of Qur'an in the context of his commentary, namely, Bayan al-Maânî 'ala Hasabe Tarteb al-Nuzul. Huwaish is commentery position because it is first Quranic exegesis according to the order of revelation. Our study consists of an introduction, three chapters and a conclusion. Introduction presents the subject, aim, method and sources of the study. In the first chapter, it is informed about the life, teachers, students and works of Molla Huwaish. In addition, information about the general characteristics of the tafsir, its purpose of writing, date of writing, sources, and the method that it was followed in the commentary of the surah and verse was given. In the second chapter, it was examinated the Qur'anic sciences such as history of Qur'an, asbab al-nuzul, mekkî-medenî, naskh. In the third chapter, we analyzed this exegesis in terms of riwayah and dirayah methods. In the conclusion, the informations which is attained is evaluated.