علاج مشكلة ضعف تدريس مهارة المحادثة في اللغة العربيةللناطقين بغيره ا)ً)الطلبة الأتراك نموذجا
Ana dili Arapça olmayanlar için konuşma becerilerinin öğretiminde yaşanan problemlerin çözümü (Türk öğrenciler örneği)
- Tez No: 659988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ABDÜLHADİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: conversation, difficulties, skills, Arabic for non-native speakers
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Hiç şüphe yok ki, Pratik, dünyadaki herhangi bir dili öğrenmenin temel dayanağıdır ve bununla ilgili çalışmalar, özellikle günümüzde ana dili Arapça olmayanlara Arapça öğretimi ile ilgili en önemli konular arasında yer alır. Pratik yetişkinler ve çocuklar için en önemli dilsel etkinliktir. Çok aşikardırki insanlar hayatlarında yazmaktan çok konuşmayı kullanırlar. Yani, yazdıklarından daha fazla konuşuyorlar ve bundan dolayı insanlar için ana dil iletişim şekli belirlenir. Bu nedenle konuşma, dil pratiğinin ve kullanımının en önemli parçasıdır. Bu nedenle, bu çalışma, bu zayıflığın tedavi etmesinin önemini artırır, ve öğrenmeyi kolay bir konuya dönüştürmek için uygun çözümler bulmayı amaçlar, öğrencinin dilin güzelliğini ve akıcılığını hissetmesini ve başkalarıyla iletişim sürecinde onu iyi kullanması için gerekli beceriyi vermesini sağlar. Bu çalışma, çalışmanın dayandığı en önemli teorik kavramları içeren bir girişten ve dört bölümden oluşmaktadır.“Arap Dilinin Gerçeği”başlıklı birinci bölüm önemi ve özellikleri ile Araplar ve Müslümanların onu yayma ve öğretme çabalarından bahseder. İkinci bölüm ise“Arap Dili ve İletişim”Arap dili becerileri ve bunların konuşma becerisiyle ilişkileri, konuşma becerisinin önemi, beceriler arasındaki konumu ve öğrenciler arasında nasıl geliştirileceği ile ilgilidir. Üçüncü bölümü anadili olmayanlar için Arapça konuşma öğretiminin zayıflığını tedavi etmek olarak adlandırdık ve bu bölümde öğrencinin öğrenme sürecinin unsurları, çevre, öğretim müfredatı ve öğretim yardımcılarından bahsettik. Arapça kelimeleri telaffuz etmedeki fonolojik zorluklar ve eğitim yöntemleri, eğitimli öğrenciler için Arapça cümle oluşturmanın zorlukları da sunuldu. Dördüncü bölüm:“Anadili olmayanlar için Arapça konuşma derslerinin seviyesinin iyileştirilmesi”, dil öğretiminde uluslararası standartları ve konuşma becerisini değerlendirme yöntemlerini açıklamak için geldi.Ayrıca Arapça konuşma öğretiminde en iyi modern stratejileri önerdik. Anahtar Sözcükler : konuşma, zorluklar, beceriler, anadili arapça olmayanlar için Arapça.
Özet (Çeviri)
Conversation skill (Speaking) is essential pillar in learning any language. And the studies related to conversation are considered one of the most important aspects for improving teaching Arabic for non-speakers. Speaking is the most used linguistic skills by both children and adults, and it is the main method to communicate between people and nations. Thus, analyzing the problem of teaching this skill is the main concern, and this study aims to find appropriate solutions to improve the teaching approaches for this skill, and ease the possession process of this skill with the ability of using it during the daily life. The study includes four chapters preceded by an introduction that includes the most important theoretical concepts that form the base for this study. The first chapter,“The Context of the Arabic Language”, stands for the importance, and characteristics of Arabic language, and describe the efforts of Arabs and Muslims in spreading and teaching the language. The second chapter,“Arabic language and Communication”, deals with the different skills of the Arabic language and the relationship with conversation skill, the importance of conversation skill, and how to be developed by the learner. The third chapter,“Treating the weakness of the teaching of conversation skill in the Arabic language to non-Arabic speakers”, this chapter describe the element of learning process, teaching materials, and teaching methods. as well as the review of the vocal difficulties in the pronunciation of Arabic words and forming cluses and sentences with the approaches to address it. The last chapter,“Improving the communication skill courses for non-Arabic speakers”, that provide the international language teaching standards, and the methods to improve the conversation skill. Followed by recommendations on how to adapt new and effective teaching approach in teaching Arabic conversation skill