أثر البلاغة القرآنية في علاج النفس البشري
Kur'ân belagatının insan psikolojisinin iyileşmesine etkisi
  1. Tez No: 1004687
  2. Yazar: FATIMA ZAHRAE ELMADANI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İRFAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça, Arabic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Kur'ân-ı Kerîm, insanın davranışlarını, inançlarını ve duygularını ıslah etmek üzere Allah Teâlâ tarafından bir rahmet ve hidayet kitabı olarak indirilmiştir. Yüce Allah, bu ilahî mesaj için en etkileyici ve en güçlü ifade biçimlerini seçmiş, kelamına beyanın en üstün örneklerini yerleştirmiştir. Kur'an'ın belagati yalnızca estetik ve edebî güzelliklerle sınırlı değildir; aynı zamanda derin bir psikolojik ve eğitsel işlev taşır. Zira Kur'an'ın ifadeleri, insanın iç dünyasına, duygularına, korkularına, umutlarına, zaaflarına ve beklentilerine doğrudan yönelerek onları tedavi eder, eğitir ve arındırır. Bu bağlamda Kur'an'ın hitabında yer alan psikolojik ve tedavi edici etki boyutunun incelenmesi, çağdaş araştırmalar için özel bir önem arz etmektedir. Ne var ki bu yön, uzmanlık alanına giren akademik çalışmalarda doğrudan ele alınmak bakımından nispeten ihmal edilmiştir. Modern psikoloji alanındaki araştırmalar, sözün insan ruhu üzerindeki derin etkisini açıkça ortaya koymuştur. Dilin yalnızca bir iletişim aracı olmadığı, aynı zamanda bir etki ve dönüşüm vasıtası olduğu kabul edilmektedir. Kur'an-ı Kerîm ise bu gerçeğe asırlar öncesinden dikkat çekmiş, insan nefsine seçilmiş kelimelerle, ölçülü ifadelerle ve duygusal derinliğe sahip imgelerle hitap etmiştir. Kur'an'daki ifadeler, anlamın inceliği ile üslubun güzelliğini birleştirerek dinleyicide doğrudan bir tesir meydana getirir; kalpte sükûnet, bilinçte uyanış, ruhta tevbe, gönülde umut gibi olumlu psikolojik hâllerin oluşumuna vesile olur. Böylece Kur'an'ın belagati, yalnızca estetik bir unsur değil, aynı zamanda eğitsel ve psikoterapik bir araç olarak belirginleşir. Kur'an'daki belagat, insan ruhuna etki eden çok yönlü yöntemlere dayanır. Teşbih, gaybî anlamları duyusal dünyaya yaklaştırarak kavrayışı kolaylaştırır; istiare, soyut manaları canlı ve hissedilir biçimlerde canlandırır; tekrar, anlamı bilinçte derinleştirir; mukabele ve tıbak sabatları, nefsi hak ile batılın aynasında görmeye sevk eder; ses ve fasılaların ahengi ise dikkat uyandırarak ayetin psikolojik ritmini korur. Bu çeşitlilik, biçimsel bir sanat arayışının değil, bilinçli bir şekilde terapik ve pedagojik hedefin hizmetinde olan bir üslubun göstergesidir. Günümüz psikoterapi yöntemleri güven veren konuşma, olumsuz düşüncelerin dönüştürülmesi ve bireyin kendine dair olumlu bir imaj geliştirmesi gibi ilkeler üzerine kuruludur. Kur'an-ı Kerîm ise bu ilkeleri asırlar öncesinden gerçekleştirmiş; anlamları dengeli, umut verici ve inşa edici bir biçimde işlemiştir. Kur'an'da güven, aidiyet, saygınlık, umut ve mağfiret gibi temel psikolojik ihtiyaçlar, imanî bir çerçevede karşılanır. Ayetler, yalnızca teşhis yapmakla kalmaz, çözüm ve tedavi de sunar; emir ve yasakları, vaad ve vaid ile bütünleştirir; insanın ruhuna hem dünya hem ahiret perspektifinden seslenir. Böylece Kur'an, yalnızca bir hukuk veya ibadet kitabı değil, aynı zamanda kalbin ve nefsin rehberi olan bir psikolojik referans kaynağı hâline gelir. Bu bağlamda, bu araştırma Kur'an'ın belagatinin psikolojik ve tedavi edici etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, Kur'an'ın yönlendirme, terbiye ve tezkiye bağlamlarında kullandığı belagat araçları analiz edilmekte; bu araçların insan ruhu üzerindeki yatıştırıcı, dengeleyici ve dönüştürücü etkileri örnek ayetler ışığında ortaya konulmaktadır. Araştırmanın hedefi, Kur'an metninden hareketle çağdaş Müslüman bireyin ruhsal ihtiyaçlarına ışık tutacak pedagojik ve psikolojik bir bakış açısı geliştirmektir. Böylece çalışma, Kur'an'ın yalnızca hukuki ve itikadî yönlerini değil, aynı zamanda insan psikolojisine yönelik derin ilahî mesajlarını da görünür kılmayı amaçlamaktadır. Kur'an, bu yönüyle hem beyan hem rahmet, hem hikmet hem şifa kitabı olarak insanlığa hitap etmektedir.
Özet (Çeviri)
The Quran is a book of guidance and mercy, revealed by Allah to be a source of reform for human behavior, beliefs, and emotions. Allah has chosen the most eloquent and impactful forms of expression for it. The eloquence of the Quran is not limited to its aesthetic or rhetorical beauty, but extends to being an effective tool for psychological and educational influence. Its verses address the human soul, with all its emotions, fears, hopes, weaknesses, and aspirations, guiding, nurturing, and refining it. From this perspective, it is essential to focus on the important aspect of Quranic rhetoric, which is the therapeutic psychological impact of its eloquence an area that has not received direct attention in specialized research. Recent psychological studies have shown that words have a profound effect on the soul, and language is not just a tool for communication, but also a means of influence and change. The Quran preceded modern psychology in this concept by addressing the human soul with carefully chosen words, well-balanced phrases, and impactful rhetorical images that combine precision in meaning and beauty in style. This leaves a direct effect on the recipient, creating emotional reactions that drive the soul to tranquility, alertness, repentance, hope, and other positive psychological states. This highlights the role of Quranic eloquence not only as a rhetorical element but as an independent psychological and educational tool. When reflecting on the Quranic verses, one can observe that many of them begin by depicting a psychological state and then address it with a powerful rhetorical style. In times of sadness, the Quran brings comfort and hope with a repetitive style filled with optimism, as in the verse:“For indeed, with hardship comes ease; indeed, with hardship comes ease,”where the repetition of“ease”instills a lasting hope in the soul. In times of fear, the Quran responds with expressions that dispel anxiety, such as in the verse:“Do not grieve; indeed, Allah is with us,”which combines prohibition, reassurance, and faith in Allah's presence elements that contribute to psychological balance. Likewise, the descriptions of paradise and the detailed rhetorical depiction of its delights help to build hope and strengthen endurance in the face of trials, representing one of the greatest forms of psychological healing in the Quran. There is no doubt that Quranic eloquence relies on various means to influence the soul, such as simile, which brings abstract meanings closer to tangible reality; metaphor, which breathes life into meanings in a vivid, emotional form; repetition, which deepens the meaning in the heart; contrast, which presents the soul with a mirror of truth and falsehood; and the phonetic endings of verses, which capture attention and preserve the psychological rhythm of the verse. This variety of rhetorical techniques is not for its own sake, but is a carefully planned rhetorical device to serve the educational and psychological goals of the Quranic text. While modern psychological therapies focus on reassuring speech, changing negative thoughts, and building a positive self-image, the Quran preceded these concepts through its rhetorical techniques that present meanings in balanced forms, fulfilling the needs of the soul for security, belonging, dignity, hope, and forgiveness, all within a complete faith-based context. The verses do not merely diagnose, but also provide treatment; they do not just command and forbid, but link those with promises and warnings, addressing the soul with words that relate to life, reality, and the future. This style makes the Quran a psychological and spiritual reference, beyond just being a book of legislation and rulings.