Türkiye'de 1923-1946 yılları arasında talimatname ve müfredat programları ışığında öğrenci faaliyetleri
Student activities in Turkey between 1923-1946 in the light ofinstructions and curriculum programs
- Tez No: 660100
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİL TÜRKER TEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Ortaöğretim, Müfredat Programı, Öğrenci, Primary Education, Secondary Education, Curriculum, Student
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 464
Özet
Millî Mücadele Dönemi'nden itibaren ülkenin kurucuları çeşitli vesilelerle yaptıkları açıklamalarda çağdaş, laik, uygulamaya dayalı, öğrenci merkezli bir millî eğitimin gerekliliğini ifade etmişlerdir. 1923 yılından sonra bu ilkeler doğrultusunda düzenlemeler yapılmıştır. Bu tez çalışmasında Türkiye'de 1923-1946 yılları arasında yürürlükte olan müfredat ve talimatnameler ışığında haftalık ders programları, ders kapsamında yapılan araştırma ve incelemeler, millî bayramlar, eğitsel kol çalışmaları, öğrencilerin kılık kıyafetleri, haftalık zaman cetvelleri, öğrenci-öğretmen ve çevre ilişkisi, sınıf geçme koşulları, yerli malı haftası kutlamaları, ders ve yardımcı kaynak kitaplar ile öğrencilerin okulda beslenme düzenleri gibi konular araştırılmıştır. Araştırma beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın problem durumu, amaç, önem ve sınırlılıkları belirlenmiştir. İkinci bölümde kavramsal çerçeve ve ilgili alan araştırmalarına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntem ve veri toplama araçları açıklanmıştır. Dördüncü bölümde çalışmanın bulguları araştırılmış, gerekli tespitler yapılmış ve yorumlanmıştır. Son bölüm olan beşinci bölümde araştırmanın sonuç, tartışma ve önerileri yer almaktadır. Araştırma sonucunda ulaşılan bilgi, belge ve dokumanlar Türkiye'de 1923- 1946 yılları arasında modern, çağdaş, laik bir millî eğitim vermek ve vatandaşların okuryazar olduğu bir toplum inşa edilmek istendiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Since Turkish National Struggle, the founder class of the country, with all their speechs, had stated the necessity of a national education centered on student, based on modern and secular bases. After 1923, the regulations had been made in line with these principles. This study, in the light of the course curriculum and instructions between 1923-1946, aims to deal with weekly course schedule, the health curriculum, researchs and examinations within the scope of lecture, national days, educational branch activities, students' uniforms, weekly timesheets, relation between student-teacher and enviroment, pass terms, domestic goods week, school books ve auxiliary books and school diet regulations. This study consists of five chapters. In the first chapter, the problem, aim importance and limits of this study have been defined. In the second one, conceptual framework and the related reaserch have been treated. In the third one, the method of this study and data collection tools have been explained. In the fourth one, the findingsof this study have been researched, the necessary determinations have been made and commented. In the last one, the conclusion, the discussion and the suggestions of this study are given. Information and documents reached in consequence of this study show that in Turkey, between 1923-1946, a modern and secular national education had been given and a literated nation was desired to be created.