Ritmik vestibüler-oküler uyarıların çocuklarda dikkat becerileri üzerine etkilerinin incelenmesi
Attention of rhythmic vestibular-ocular warnings in children investigation of the effects on their skills
  1. Tez No: 660117
  2. Yazar: AYŞE PALABIYIK KETEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN TARLACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Nöroloji, Physiotherapy and Rehabilitation, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Vestibüler stimülasyon, Vestibüler Rehabilitasyon, Oküler stimülasyon, Dikkat Gelişimi, Duyu Entegrasyonu, Vestibular stimulation, Vestibular Rehabilitation, Ocular stimulation, Attention Development, Sensory Integration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışma DEHB tanılı 7- 12 yaş arasındaki çocukların gelişimsel yönden incelenmesine bağlı olarak denge ve göz hareketlerini (vestibüler ve okülomotor hareketler) uyararak dikkat becerilerinin geliştirilmesini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 50 DEHB tanısı ya da bulgusu olan çocuk dahil edilmiş ve rastgele 25 kişilik iki ayrı gruba ayrılmıştır. Her katılımcıya ön ve son test olarak tek ayak üzerinde denge testi ve dikkat dağınıklığı hiperaktivite bozukluğu ev ve okul derecelendirme ölçeği uygulanmıştır ayrıca çalışma öncesinde her katılımcıdan duyu profili, duyusal işlemleme ölçeği ev formu (spm home), sosyodemografik form ve çalışmaya katılım onay formu alınmıştır. Çalışmaya katılan her çocuğun ailelerinden izin alınarak video kayıtlarıda yapılmıştır. Birinci 25 kişilik gruba yalnızca burdon testi müdahalesi günde iki kez onbeş dakika süre ile on beş gün boyunca uygulanmıştır. İkinci 25 kişilik gruba VOR- stim/ Vestibül- OCO (uyarılmış göz hareketleri/ uyarılmış vestibüler sistem) müdahaleleri kombine bir şekilde birlikte günde iki kez onbeş dakika süre ile onbeş gün uygulanmıştır. Yapılan burdon müdahalesi ile tek başına uygulanan dikkat çalışmalarının dikkati arttırdığı görülürken denge gelişimine hiçbir katkısının olmadığı görülmüştür. Burdon müdahalesi yapılmış olan grubun ön ve son test sonuçları karşılaştırıldığında dikkat ölçeği ve denge testlemesi arasında herhangi bir ilişki olmadığı görülmektedir. VOR- stim/ vestibül- OCO müdahalesi ile dikkat ölçeği skorlarında düşüş saptanmıştır ölçeğe göre skorların düşmesi olumlu bir sonuçtur ve dikkatin arttığı bilinmektedir. Birlikte uygulanmış olan VOR- stim/ vestibül- OCO müdahalesi ile denge testinde tek ayakta durma süresinde olumlu bir artış vardır ve bu sonuç bize dengenin geliştiğini göstermektedir. VOR- stim/ vestibül- OCO müdahalesi uygulanan grubun ön ve son test karşılaştırılmaları yapıldığında uyarılmış vestibüler sistemin ve uyarılmış okülomotor becerilerin dikkat ölçeği ve denge testinde ki sonuçların olumlu yönde artış sağladığını ve birbiri ile ilişki içinde olduğu saptanmıştır. Her iki müdahale grubunun sonuçları bir arada incelendiğinde tek ayak üzerinde durma testi ile denge gelişimi ilişkileri sonuçlarına göre iki müdahale öncesinde 0, 930> 0, 05 Tek ayak denge testine göre burdon müdahalesi ve VOR-stim/ vestibül-OCO müdahalesi uygulamalari öncesinde aralarında fark yoktur olarak saptanırken, Her iki müdahale sonrasında 0, 009< 0, 05 Tek ayak denge testine göre burdon müdahalesi ve VOR- stim/ vestibül- OCO Müdahalesi uygulamalari sonrasında aralarında fark vardır. İkinci grup yani VOR- stim/ vestibül- OCO müdahale uygulaması denge tek ayak testinde burdon müdahalesinden daha iyi sonuçlar vermiştir olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the development of attention skills by stimulating balance and eye movements (vestibular and oculomotor movements) in order to investigate to carry out the process of change at the age of 7- 12 diagnosed with ADHD. 50 children with ADHD diagnosis or symptoms were included in the study and randomly divided into two groups of 25 people. Balance test on one leg and home and school education scale, sensory processing scale home form (spm main page), sociodemographic form and navigational confirmation purchase form as pre and post test to the participant. When the quote from their parents who participated in the study is concerned in the video. Burdon test interpretation was applied to the first group of 25 people twice a day for fifteen minutes for five days. In the second group of 25 people, VOR- stim / Vestibule- OCO (stimulated eye movements/ stimulated vestibular system) follow- ups were applied in a combined combination, twice a day for fifteen minutes for fifteen days. When the burdon intervention performed alone was observed on the attention studies, the balance section did not contribute to any not seen. The pre and post test results of the group that underwent burdon intervention showed any relationship between the gazing attention scale and the balance test. It was detected in the VOR- stim / vestibule- OCO assessment and the attention scale results. The decrease of the results according to the scale is a positive result and it is known that attention is increased. There is a positive increase in single standing time in the balance test with the VOR- stim / vestibule- OCO intervention, and this shows us that the balance improves. VOR- stim / vestibule- OCO study comparisons the pre and post test of the group stimulated vestibular test and stimulated oculomotor skill. It was found that the results in the attention scale and balance test increased positively and there was a relationship with each other. When the results in both groups were examined together, the two interventions according to the results of the relationship between standing on one leg and balance development 0, 930> 0, 05 While the burdon examination and VOR- stim / vestibule- OCO examination according to the single- foot balance test were discovered, the applications were not different between the applications. After two interventions, 0, 009< 0, 05 there is a difference between the methods of burdon evaluation and VOR- stim/ vestibule- OCO intervention according to the one- foot balance test. The second group, VOR- stim/ vestibule- OCO intervention, was found to have better results than the burdon intervention in the single balance foot test.