Festival ziyaretçilerinin sadakatlerini etkileyen faktörlerin analizi: Gaziantep Gastronomi Festivali örneği
Analysis of the factors affecting the loyalty of festival visitors. Sample of Gaziantep Gastronomy Festival
- Tez No: 660131
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BANU KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Gastronomi, Gastronomi festivali, Yöresel yemekler, Gaziantep, Gastronomy, Gastronomy festival, Local food
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Festivaller turizm etkinliklerinin çeşitlendirilmesi ve sürdürülebilir bir turizm hareketliliğinin sağlanmasında önemli bir yer tutmaktadır. Etkinlik turizmi kapsamında değerlendirilen festivallerin pek çok türü bulunmaktadır. Bunlardan birisi de gastronomi festivalleridir. Gaziantep'te bu yıl ikinci kez düzenlenen Gaziantep gastronomi festivali hem Gaziantep'in yöresel lezzetlerinin sergilendiği hem de çeşitli gastronomik etkinliklerin düzenlendiği bir festival olmuştur. Bu bağlamda yapılan çalışmanın amacı Gaziantep gastronomi festivalinde ziyaretçilerin sadakatlerini etkileyen faktörlerin analizini üzerine bir inceleme yapılmıştır. Nicel verilere dayanarak yapılan bu çalışmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Gaziantep gastronomi festivalini ziyaret eden turistler üzerine yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini ise festivali ziyaret eden turistlerden, tesadüfî seçilmiş ve araştırmaya katılmaya gönüllü 434 bireyden oluşmaktadır. Yapılan bu araştırmada veriler anket formları aracılığı ile toplanmıştır. Anketin birinci kısmında, katılımcıların demografik özelliklerinin belirlenmesine yönelik 6 soru, ikinci kısmında ise katılımcılara yöneltilen dokuz soru başlığı altında 63 soru literatür taraması sonucunda araştırmanın amacına uygun olarak yazar tarafından hazırlanmıştır. Yapılan bu çalışmada katılımcılardan elde edilen nicel veriler SPSS 15.0 paket programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin frekans, yüzde değerler verilmiştir. Veri setinin güvenilirlik analizi Cronbach Alfa katsayısı ile test edilmiştir. Katılım düzeylerinin, katılımcıların demografik özellikleri ile ilişkisi olup olmadığını saptamak için Ki-kare analiz Testi kullanılmıştır. Katılımcıların, ifadelere verdikleri cevapların dağılımlarının anlamlılık testi için tek örneklem ve Ki-kare analizi kullanılmıştır. Analizler %72,5 güven düzeyinde test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Festivals have an important place in diversifying tourism activities and ensuring a sustainable tourism dynamism. There are many types of festivals considered within the scope of event tourism. One of them is gastronomy festivals. Gaziantep gastronomy festival, which is held for the second time this year in Gaziantep, has been a festival where local tastes of Gaziantep are exhibited, and various gastronomic events are organized. In this context, the aim of the study was to analyze the factors affecting the loyalty of visitors in Gaziantep gastronomy festival. In this study based on quantitative data, the general screening model was used. The universe of the research has been made on the tourists visiting Gaziantep gastronomy festival. The sample of the study is composed of 434 individuals who are randomly selected and willing to participate in the study from tourists visiting the festival. In this study, the data were collected through questionnaires. In the first part of the questionnaire, 6 questions to determine the demographic characteristics of the participants, and 63 questions under the heading of nine questions directed to the participants in the second part, were prepared by the author in accordance with the purpose of the study as a result of the literature review. In this study, the quantitative data obtained from the participants were analyzed using the SPSS 15.0 package program. Frequency and percentage values are given for the demographic characteristics of the participants. The reliability analysis of the data set was tested with the Cronbach Alpha coefficient. Chi-square analysis test was used to determine whether the participation levels were related to the demographic characteristics of the participants. One sample and Chi-square analysis were used to test the significance of the distribution of the participants' responses to the statements. The analyzes were tested at 72.5% confidence level.