Hipospadias tanılı olgularda genotip-fenotip ilişkisinin karşılaştırması
Comparision of genotype and phenotype correlation in patients with hipospadias
- Tez No: 660197
- Danışmanlar: UZMAN ÖKKAŞ AYTAÇ KARKINER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Hipospadias, Yeni-Nesil Dizi Analizi (NGS), XY Cinsiyet Gelişim Bozukluğu (CGB), Hypospadias, Next-Generation Sequence Analysis (NGS), XY Disorder of Sex Development (DSD)
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Üretra, prepisyum ve penisin ventral bölümünün gelişimindeki anomali, hipospadias olarak tanımlanır. Hipospadias erkek genital sisteminin en sık görülen konjenital anomalilerinden biridir. Olguların önemli bir bölümünün etiyolojisinde, genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Bu çalışmada, hipospadiaslı hasta grubunda Yeni-Nesil Dizi Analizi (NGS) hedef gen paneli analiz sonuçları retrospektif olarak incelenerek; varyant saptanan genleri belirlemek ve hipospadias alt tipleri ile gen varyantlarını karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: S.B.Ü. İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine 2003-2020 yılları arasında başvurmuş, hipospadias nedeniyle takip ve tedavi edilen 68 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastalardan alınan kan örneklerinde Yeni-Nesil Dizi (NGS) hedef gen paneli analizi gerçekleştirildi. NGS analizi ile varyant saptanan olgularda, Sanger sekans analizi ile ilgili gende varyant bölgesi dizi analizi yapılarak doğrulandı. Ardından, tüm varyantlar Clinvar veri tabanında araştırıldı. Novel varyant değerlendirmesinde ise PolyPhen2, MutationTaster bilgisayar programları da kullanıldı. Amerikan Tıbbi Genetik Koleji (ATGC) kriterlerine göre, varyantın hastalık ile olası ilişkisi araştırıldı. Aile segregasyon analizi de, novel varyant patojenite değerlendirmesinde kullanıldı. Bulgular: 68 hipospadiaslı hastanın yaklaşık olarak %38'inde distal hipospadias görülürken; yaklaşık olarak %62'sinde proksimal hipospadias kaydedilmiştir. Tüm katılımcıların yaş ortalaması 6,11± 4,62 olarak hesaplanmıştır. Hastaların ilk operasyon yaşları ise ortalama olarak 3,22±2,95 olarak hesaplandı. Çalışmaya dâhil edilen tüm hastaların, doğum sırasında anne yaşı ortalaması 25,79±4,78 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca, tüm katılımcıların doğum haftası ortalaması ise 37,38±2,74 olarak bulunmuştur. Çalışmada; 46, XY CGH gen paneli ile 15 hastada, 17 varyant saptandı. 14 varyant novel iken 3 varyant Clinvar'da daha önce bildirilmişti. Varyant saptanan genler: SRD5A2, HSD17B3, AMH, AR, MAMLD1, AMHR2, LHCGR, AKR1C2, GATA4 ve SOX9 genleridir. Distal ve proksimal hipospadias olguları 2 grup olarak düşünülüp, gen varyantı olup olması ile ilişkisi Ki-Kare testi ile bakıldığında; hipospadiasın distal veya proksimal olması ile gen varyantı olup olmaması arasındaki ilişki anlamlı bulunamamıştır (p=0,945). vi Sonuç: Önceki yıllarda yapılan çalışmalara benzer şekilde, bu çalışmada da 46, XY gen panelindeki bazı genlerin varyantlarının hipospadias etiyolojisine katkıda bulunduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The anomaly of urethra, preputium and ventral part of penis is defined as hypospadias. Hypospadias is one of the most frequently seen congenital anomalies in male genital system. In etiology of significant number of cases, genetic factors are thought to have a role. In this study, it was aimed to identify the variant genes and compare the subgroups of hypospadias with gene variants, by the investigation of analysis data of Next-Generation Sequencing (NGS) target gene panel in hypospadias patient group retrospectively. Material and Methods: The records of 68 patients who was followed and treated because of hypospadias and who applied İzmir Dr. Behçet Uz Child Diseases and Surgery Education and Research Hospital between 2003-2020 years were investigated retrospectively. The Next-Generation Sequence (NGS) Analysis target gene panel analysis was performed in blood samples taken from patients. The cases in which variant genes were detected, the variant region was affirmed by sequence analysis with Sanger sequence analysis. Then, all variants were searched in Clinvar database. In novel variant evaluation, Polyphen2, MutationTaster computer programs were also used. According to the American College of Medical Genetics (ACMG) criteria, the possible relationship between variant and pathology. Family segregation analysis was also used in novel variant pathogeny evaluation. Results: While distal hypospadias was seen nearly %38 of 68 patients with hypospadias, proximal hypospadias was recorded nearly %62 of them. The mean age of all participants was calculated as 6,11±4,62. First operation age of patients was measured 3,22±2,95 averagely. All patients included in the study, the mean maternal age while birth was calculated as 25,79±4,78. Moreover, the mean of birth week of all patients was found as 37,38±2,74. In the study, 17 variant were detected in 15 patients with 46, XY SDD gene panel. While 14 variant were novel, 3 variant were submitted to Clinvar before. The genes that variance was detected: SRD5A2, HSD17B3, AMH, AR, MAMLD1, AMHR2, LHCGR, AKR1C2, GATA4 and SOX9. While the distal and proximal hypospadias cases were thought as 2 groups, when the relation with whether gene variance present or not was searched via Chi-square test; the relationship between viii whether hypospadias was distal or proximal with whether gene variance was present or not was not found significant (p=0,945). Conclusion: Likewise the previous studies, certain gene variants of 46, XY gene panel were shown to contribute hypospadias etiology in this study.