Denizli yöresi türkülerinin söz varlığı
Vocabulary of Denizli region folk songs
- Tez No: 660226
- Danışmanlar: PROF. DR. TALİP DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkü, Denizli türküleri, Söz varlığı, Folk song, Denizli folk songs, Word existence
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu çalışmayı Denizli yöresi türkülerinin söz varlığı oluşturmaktadır. Çalışma Giriş, İnceleme, Sonuç ve Metinler bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Denizli'nin tarihçesi, coğrafyası ve sosyal kültürel yapısı; Denizli ilinin ağız özellikleri ve türkü türü hakkında bilgi verilmiştir. İnceleme bölümünde tespit edilen türkülerdeki sözcükler anlamlarına ve sözcük türlerine göre sınıflandırılmış, türküdeki bağlamına göre anlamları tespit edilmiştir. Ayrıca türkülerin söz varlığında Standart Türkçeden farklı özgün ses ve şekil özelliklerine yer verilmiştir. Sonuç bölümde incelemeden elde edilen veriler ve söz varlığıyla ilgili tespitler ortaya konulmuştur. Metin bölümünde Hilmi Bozdemir tarafından kitap hâline getirilen Denizli yöresi türkülerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study composes of the vocabulary of Denizli region's folk songs. The present study consists of Introduction, Analysis, Conclusion and Texts sections. Denizli's history, geography and social cultural structure; information about dialect features and folk song type of Denizli province was given in the introduction section. The words in the folk songs identified in the analysis section were classified according to their meanings and word types; their meanings in terms of usages were determined. Besides; the original features with regards to grammar, based on folk songs were examined. In the conclusion part, the data obtained from analysis and the findings about the vocabulary existence were revealed. In the text section, the texts of Denizli folk songs, which were examined in the analysis section and turned into a book by Hilmi Bozdemir, were included.