Konkordato sisteminin ekonomik, sosyolojik ve psikolojik boyutları açısından incelenmesi: Sivas'ta bir araştırma
An investigation of the concordato system in terms of economic, sociological and psychological dimensions: a research in Sivas
- Tez No: 660227
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konkordato, Geçici Mühlet, Kesin Mühlet, Konkordato Komiseri, Bilanço, Concordat, Temporary Deadline, Definite Deadline, Trustee in Commissioner, Balance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
7101 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nda yapılan düzenleme ve değişikliklerle birlikte; iflas ertelemesi uygulamadan kaldırılmış, kaldırılan bu kurum yerine daha önceden var olan konkordato uygulaması tekrar getirilmiştir. Yapılan bu değişikliklerle, kuruluşun yönetim kurulu veya bu kuruluştan alacaklı konumundaki herhangi birinin, iflâs talebi ve bu iflas talebine ilişkin olarak gerçekleştirilen mahkeme esanasında konkordato talep edebilmesi hüküm altına alınmıştır. Bahse konu konkordato kurumunun temelinde; alacaklılar ile borçlunun, adeta bir masa etrafında anlaşmaları ve bu anlaşmayla ortaya konulacak şirketin varlık ve borçlarının idaresi, bununla birlikte kısa, orta ve uzun vadelere ayrılmış borçların ödenmesi konusunda oluşturulan projenin yetkili mahkemece tasdiki yer almaktadır. Bu sayede gerek borçlarını ödemede temerrüde düşen ya da zorlanan taraf, bu ekonomik kısır döngüden kurtularak borçlarını ödeyebilecek duruma gelecek gerekse de alacaklı konumunda olan taraf belki de hiçbir zaman kavuşamayacağı alacağına kavuşma ihtimaline sahip olacaktır. Bu çalışmada, konkordato sisteminin ekonomik, sosyolojik ve psikolojik boyutlarının, muhasebe meslek mensupları ve stajyerleri açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşmak için anket yöntemi kullanılmıştır. Anket, araştırmanın evreninde yer alan Sivas il merkezinde mesleğini fiilen yürüten Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) ve stajyerlerine doğrudan ulaşılıp, gönüllülük esasına göre doldurtulmuştur. Araştırma kapsamında 157'si SMMM ve 72'si SMMM stajyeri olmak üzere toplam 229 kişiye ulaşılmıştır. Elde edilen veriler SPSS Statistics 23 for Windows istatitiksel paket programı ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the implementation of regulations and changes in the 7170th law of enforcement and bankruptcy; suspension of bankruptcy has been abolished, and thus it has been replaced by arrangement of bankruptcy (concordatum or deeds of arrangement). With these changes, the petition of bankruptcy of either the board of the company or the payees of the company, and demanding of deeds of arrangement are ensured in the lawsuit that are performed with regard to that petition of bankruptcy. On the grounds of the deeds of arrangement, there is an agreement lies which the payees and the debitor can compromise within this scope, then this agreement will cover the management of the assets and the debts of the company, and also confirmation of competent court, about project which was created to pay of the debts which are separated into short-term, medium term and long term debts. Thanks to that, having difficulties or defaulting party on paying the debts, by getting rid of that economical vicious circle will have a chance to pay the debts, and payee will be able to get the debts, owed to debitor that he/she would never have gotten under normal conditions. In this dissertation, it is aimed to examine the economic, sociological and psychhological dimensions of the concordat system in terms of accounting professionals and interns. The survey method was used to achieve this goal. The questionnaire was directly contacted and filled out on a voluntary basis to the Independent Accountant and Financial Advisor (SMMM) and his interns who are actually working in Sivas city center, which is included in the universe of the research. Within the scope of the research, a total of 229 people, 157 of whom are SMMM and 72 SMMM interns, were reached. The obtained data were analyzed with SPSS 21 statistical package program.