Y kuşağının sosyal medya kullanım seviyeleri ile farklılıkları kabul değerleri üzerine bir araştırma
A research on the social media usage levels of generation Y and the differences of the acceptance values
- Tez No: 660267
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN TUTGUN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Y Kuşağı, Sosyal Medya, Farklılıkları Kabul, Aile, Generation Y, Social media, Accepting differences, Family
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Gelişen teknoloji ve iletişim altyapısıyla birlikte hayatımıza sosyal medya kavramı girmiştir. Bu kavram ile ilgili çeşitli çalışmalar yapılmıştır ancak sosyal medya kullanımının farklılıkları kabul etmedeki etkisi üzerine oldukça kısıtlıdır. Bu eksikliği gidermek adına bu çalışmada; Y kuşağının demografik değişkenleriyle, sosyal medya kullanım alışkanlıkları ve seviyelerinin, farklılıkları kabul etmedeki ilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın evrenini Y kuşağı bireyleri oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan kadınların oranı %70,6 (n=380), erkeklerin oranı ise %29,4'tür (n=158). Araştırmada niceliksel betimleme yöntemi kullanılmıştır. Bu sonuçlar SPSS 21 programı ile analiz edilmiş ve %95 güven düzeyi ile çalışılmıştır. Araştırmadaki Y kuşağı bireylerine, araştırmacılar tarafından hazırlanan; kişisel bilgi formu, sosyal medya alışkanlıkları ve farklılıklar hakkındaki düşünceleri sorulmuştur. Araştırma verileri Deniz ve Tutgun-Ünal (2019) tarafından geliştirilen geçerlilik ve güvenilirlik testleri yapılan“Sosyal Medya Kullanım Ölçeği”ve ''Farklılıkları Kabul Ölçeği'' ile toplanmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları çalışma grubuna dijital ortamda uygulanmıştır. Analizlerde parametrik test yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın temel bulgularında; Y kuşağının sosyal medya kullanımı orta seviyede bulunmuştur. Farklılıkları kabul seviyesi ise yüksek bulunmuştur. Buna göre farklı dini/etnik yapıları kabul, farklı dış görünüşleri kabul ve farklı düşünceleri kabul boyutlarında yüksek seviyede tolerans gösterdikleri ortaya çıkmıştır. Y kuşağı bireylerinin en çok tercih ettiği sosyal medya uygulaması %92,2 (n=496) oranında Instagram bulunmuştur. Farklılıklara tolerans göstermede ise en yüksek ortalamanın sahibi Twitter kullanıcılarıdır. Sosyal medya kullanımı seviyesi, sosyal medyayı kullanma süresi açısından anlamlı farklılık göstermektedir. Katılımcıların çoğunluğunu %59,3 (n=319) ile üniversite mezunları oluşturmuştur. Eğitim seviyesinin artmasıyla farklılıklara tolerans göstermenin aynı oranda artmakta olduğu bulunmuştur. Fakat sosyal medya kullanım seviyesi ile öğrenim durumu arasında anlamlı bir farklılaşma bulunmamıştır. Diğer taraftan Y kuşağının aile yapılarına göre sosyal medya kullanımları ile farklılıkları kabul seviyeleri de araştırılmıştır. Buna göre anne ve babası ayrı ya da boşanmış olan gençlerin farklı dini/etnik yapıları, farklı düşünceleri ve dış görünüşleri kabul seviyesi yüksek bulunmuş, annenin eğitim düzeyinin ise sosyal medya yetkinliğini farklılaştırdığı tespit edilmiştir. Evliliğe bakış açıları ile ilgili yapılan karşılaştırmalarda da farklılıklara tolerans açısından çeşitli bulgular elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen bu bulgular Y kuşağının daha iyi tanınmasına fayda sağlayacaktır. Veriler benzer konu üzerine yapılacak araştırma projelerine veya uygulamalara sosyal medya kullanımının etkileri ve demografik değişkenlerin, farklılıkları kabul etmede etkisi açısından katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The concept of social media has entered our lives by developing technology and communication infrastructure. Several studies have been conducted on this concept, but the effect of social media use in accepting differences is quite limited. In order to address this deficiency, the relationship between demographic variables of Generation Y and social media usage habits and levels in accepting differences was examined. Generation Y individuals (n=538) constitute the universe of research. The proportion of women participating in the study was 70.6% (n=380) and the proportion of men was 29.4% (n=158). The quantitative description method was used in the research. These results were analyzed with SPSS 21 program and studied with 95% confidence level. Generation Y individuals in the study were asked about their thoughts on the personal information form, social media habits, and differences prepared by the researchers. In order to measure the analysis obtained, the“social media usage scale”and 'differences acceptance scale' were used in validity and reliability tests developed by Deniz and Tutgun-Unal (2019). Data collection tools used in the research were fulfilled in digital media. Parametric test methods were used in the analyses. In the main findings of the study, social media use of Generation Y was found to be moderate. The level of acceptance of the differences was found to be high. Accordingly, they showed a high level of tolerance in terms of accepting different religious/ethnic structures, accepting different external appearances, and accepting different thoughts. Instagram was found to be the most preferred social media application of Generation Y individuals by 92.2% (n=496). Twitter users have the highest average for tolerating differences. This high rate suggests that Twitter use plays a role in acknowledging differences compared to other social media environments. The level of use of social media varies significantly in terms of the time of use of social media. Most of the participants ' education levels were college graduates with 59.3% (n=319). It has been found that tolerance for differences increases at the same rate as the level of education increases. But there was no significant relationship between the level of social media use and the level of learning. On the other hand, acceptance levels of social media usage and differences were also investigated according to the family structures of Generation Y. Accordingly, it was found that young people whose parents were separated or divorced had a high level of acceptance of different religious/ethnic structures, different thoughts, and external appearances, while the level of education of the mother differentiated social media competence. In comparison with marriage perspectives, various findings have also been obtained in terms of tolerance for differences. These findings obtained in the study will benefit for better recognition of Generation Y. Data will contribute to research projects or applications on a similar topic in terms of the impact of social media use and the impact of demographic variables in accepting differences.