Kuşak dostu okul: Kuşaklararası alan, dayanışma ve bilgi paylaşımı ile kuşaklararası öğrenme arasındaki ilişki
The generation friendly school: The relationship between intergenerational space, solidarity, knowledge sharing and intergenerational learning
  1. Tez No: 660357
  2. Yazar: GÜLŞAH HİÇYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşaklararası alan, Kuşaklararası dayanışma, Kuşaklararası bilgi paylaşımı, kuşaklararası öğrenme, öğretmen, Intergenerational space, intergenerational solidarity, intergenerational knowledge sharing, intergenerational learning, teacher
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin kuşaklararası alan, kuşaklararası dayanışma, kuşaklararası bilgi paylaşımı ve kuşaklararası öğrenme kavramları hakkındaki görüşlerini ortaya koymak, bu olgular arasındaki ilişkilerin doğasını keşfetmek, okullarda bu değişkenlerin gerçekleşme düzeyini belirlemek ve bu değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırmada sırasıyla önce nitel sonra nicel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı keşfedici karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nitel bölümü için çalışma grubunu amaçlı örneklem yöntemi ile belirlenmiş ve gönüllü 31 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel bölümü için ise örneklemini, küme örnekleme ile belirlenen 72 resmi ilkokulda görev yapan ve gönüllü olan 479 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın nitel verileri içerik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Elde edilen nicel veriler ise, SPSS 21 ve LISREL 8.70 programında analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde aritmetik ortalama, frekans ve yüzde değerleri hesaplanmış; bağımsız değişkenler arasında ilişki olup olmadığını belirlemek için yapısal eşitlik modeli bağlamında YEM analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonunda nitel ve nicel verilerin sonuçları ayrı ayrı değerlendirilmiş daha sonra bütüncül olarak yorumlanmıştır. Sonuçlar çerçevesinde“Kuşak Dostu Okul Modeli”geliştirilmiştir. Araştırma modeli test edildiğinde ise, kuşaklararası alanın tek başına kuşaklararası öğrenmenin gerçekleşebilmesinde etkili olmadığı; kuşaklararası alanın, kuşaklararası bilgi paylaşımı ve kuşaklararası dayanışma ile birlikte kuşaklararası öğrenmeyi etkileyebildiği; kuşaklararası dayanışmanın ve kuşaklararası bilgi paylaşımının kuşaklararası öğrenme üzerinde ekili olduğu, kuşaklararası bilgi paylaşımının gerçekleşmesinde kuşaklararası dayanışmanın da etkili olduğu ulaşılan sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the opinions of teachers about the concepts of intergenerational space, intergenerational solidarity, intergenerational knowledge sharing and intergenerational learning, discovering the nature of the relationships between these phenomenas, determine the level of realization of these variables concepts and reveal the relationship between these variables. In the research, exploratory mixed research method, in which qualitative and quantitative research methods were used respectively, was applied. For the qualitative part of the research, 31 vounteer classroom teachers determined by purposeful sampling method constituted the study group. For the quantitative part of the study, the sample consists of 479 classroom teachers who were working in 72 public primary schools, volunteers and determined by cluster sampling method. Qualitative data of the research was analyzed by content analysis method. The quantitative data were analyzed in SPSS 21 and LISREL 8.70 program. In analyzing the data, arithmetic mean, frequency, percentage values are calculated and SEM analysis was conducted in the context of structural equation model to determine whether there is a relationship between independent variables. At the end of the research, the results of qualitative and quantitative data were evaluated separately and then interpreted as a whole. Within the framework of results, a“Generation-Friendly School Model”was developed. When the research model is tested, it has been found out that the intergenerational space is not effective to realize intergenerational learning, the intergenerational space can affect intergenerational learning with intergenerational knowledge sharing and intergenerational solidarity, intergenerational solidarity and intergenerational knowledge sharing are effective on intergenerational learning, and intergenerational solidarity is also effective in realizing intergenerational knowledge sharing.