Hukuk ve ceza mahkemesi kararlarının birbirine etkisi
The impact of civil and criminal court decisions on each other
- Tez No: 660363
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA AKYOL ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hukuk Mahkemesi, Ceza Mahkemesi, Kesin Hüküm, Kesin Delil, Etki, Court Of Law, Criminal Court, Definitive Judgement, Definitive Evidence, Impact
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Ceza muhakemesi ile hukuk muhakemesi arasında görev ve işleyiş itibariyle farklılıklar bulunması nedeniyle esaslı biçimde birbirlerinden bağımsız olmaları gerekmektedir. Türk Borçlar Kanunu'nun 74'üncü maddesi hükmü uyarınca bağımsızlık nisbi özellik taşımakta ve hukuk hakimi ceza hukuku kural ve kararlarını belli ölçüde dikkate almak durumundadır. Ceza mahkemesi ile hukuk mahkemesi kararları bazı hallerde birbirilerinin yargılama sürecini etkilemekte, hatta kimi durumlarda bağlayıcı nitelik arzetmektedir. Ceza ve hukuk mahkemesinde sahtecilik ve yaş düzeltmeye yönelik verilen kararlar bağlayıcı nitelikteki kararlara örnek olarak gösterilebilir. Kanunda bu iki yargı kolu arasındaki ilişkiyi düzenleyen hükümler yeterli ve kapsamlı olarak düzenlenmemiştir. Bu nedenle öğretideki görüşler ve Yargıtay uygulamalarında farklılıklar görülmektedir. Çalışmamızın amacı, hukuk ve ceza mahkemelerinin yargılama sonucunda verdikleri kararların birbirine etkisini, ne ölçüde dikkate alması gerektiğini teorideki görüşler ve Yargıtay uygulamaları ışığında ortaya koymaktır. Ayrıca usul ekonomisine uygun olarak yargılama sürecinin hızlı işlemesi ve mahkemelerin birbiriyle çelişkili kararlar vermesinin önlenmesine yönelik yol göstermektir.
Özet (Çeviri)
Due to the differences between criminal Procedure and civil procedure in terms of duties and functioning, they should be fundamentally independent of each other. According to the provision of Article 74 of the Turkish Code of Obligations, independence has relative characteristics and the judge of law has to take into account the rules and decisions of criminal law to a certain extent. In some cases, the decisions of the Criminal Court and the civil court affect each other's judicial process, and in some cases they are even binding. Decisions made in the criminal and civil court for fraud and age correction can be cited as examples of binding decisions. The provisions governing the relationship between these two judicial branches in the law are not adequately and comprehensively regulated. For this reason, there are differences in views in teaching and Supreme Court applications. The aim of our study is to demonstrate the impact of the decisions of the civil and criminal courts on each other as a result of the trial, to what extent they should take into account the opinions in theory and the practice of the Supreme Court. In addition, in accordance with the procedural economy, the rapid functioning of the judicial process and the Prevention of contradictory decisions by the courts is to guide.