Siyasal istikrar perspektifinden ekonomi ve siyaset ilişkisi: Türkiye analizi
The relationship between economy and politics from the perspective of political stability: An analysis of Turkey
- Tez No: 660364
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHİN ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İstikrar, Siyaset, Siyasi İstikrar, Ekonomi Yatırım, Türkiye, Stability, Politics, Political Stability, Economic Investment, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Siyasi istikrar, genel olarak ülkelerin siyasi yönelimlerindeki süreklilik olarak tanımlanabilir. Bu kavram genel olarak o ülkedeki sistemin değişkenlik göstermesinin önüne geçilmesini ve siyasi duruş sergileme becerisi kazanmasını sağlar. Ülkeler, siyasi istikrar sayesinde jeopolitik ve jeostratejik duruşlarına ek olarak küresel meselelerde ortak ve sürekli bir bakış açısı geliştirmesini de sağlar. Aslında siyasi istikrarın direkt etkilediği belki de en önemli alan ekonomilerdir. Ülkeler, genel olarak siyasi istikrar ile birlikte ekonomik yatırım ve cazibe merkezi olmayı hedefler. Zira yatırımcılar ve sermaye genel olarak istikrarın sağlandığı ülkelere doğru yönelir. Yatırımcı,“güvenli liman”olarak değerlendirecek ülkelere ve onların ekonomik enstrümanlarına odaklanır. Bu da, o ülkede istikrarın sağlanması ile belirlenir. Söz gelimi, bir ülkede siyasi figürlerin sürekli değiştiği bir ortamda, sürekli olarak farklı uygulamalar, yatırımcıların kaçmasına deyim yerinde ise ürkmesine neden olabilir. Bu da doğal olarak ülkenin ekonomileri ve risk primleri açısından oldukça büyük riskleri meydana getirir. Dolayısı ile Türkiye gibi ülkelerde siyasi istikrar son derece önemlidir. Zira gelişmekte olan ülkelerde ilk önce bakılan durum, siyasi istikrardır. Gelişmekte olan ülkelerde ise siyasi istikrar çok da önemli değildir, zira partiler ve aktörler değişse de sistem süreklidir.
Özet (Çeviri)
Political stability can be defined as the continuity in the political orientation of countries in general. This concept generally ensures that the system in that country is prevented from changing and gains the ability to take a political stance. In addition to their geopolitical and geostrategic stance, countries also enable them to develop a common and continuous perspective on global issues through political stability. In fact, perhaps the most important area directly affected by political stability is economies. Countries generally aim to be a center of economic investment and attraction along with political stability. Because, investors and capital generally gravitate towards countries with stability. Because changing politics means changing constitution or laws. And there are questions about how impressive these laws will be for capital owners and investors, which will affect investors greatly. The investor focuses on the countries that will consider as“safe havens”and their economic instruments. This is determined by ensuring stability in that country. For example, in an environment where political figures are constantly changing in a country, constantly different practices may cause investors to flee, so to speak, to frighten. This naturally creates enormous risks for the country's economies and risk premiums. Political stability in countries such as Turkey and is therefore extremely important. Because the first thing that is looked at in developing countries is political stability. Political stability is not very important in developing countries, because even though parties and actors change, the system is continuous.