Türk romanında yeni insan tasavvuru (1923-1938)
New human imagination in Turkish novel (1923-1938)
- Tez No: 660396
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNİRE KEVSER BAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Roman, Yeni İnsan, Cumhuriyet Dönemi, Orta Çağ Avrupası, Modernizm, Birey, Novel, New Human, Republic Period, Medieval Europe, Modernism, Individual
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 332
Özet
Modernleşmenin düşün ve eylem planı gelenek karşıtı bir düşünce temelinden hareket etmesidir. Bu dünyanın dinamiğini, Kilise'nin dolayısıyla dinin hegemonyasından uzaklaşan düşünce, bilgi, yönetim ve yaşam oluşturmuştur. Modernizmin uç vermesi ve Burjuva sınıfının güçlenip imparatorlukların parçalanmasıyla bir taraftan Avrupa'da üst bir bağ oluşturan dini yapıların geri çekilmesi diğer taraftan soyluların himaye ettiği ve Kilise'nin meşrulaştırdığı toplumsal katmanlaşmanın çözülmeye yüz tutması; yeni bir devlet teşekkülü, toplum yapısı ve birey tanımı ihtiyacını doğurmuştur. Yönetime egemen yeni güç; bu süreçte zikrolunan ihtiyaçlara karşılık devlet organizasyonunu hegemonik bir ulus devlet inşası ile teşekkül etmiş, 'ancient regime'in toplum yapısındaki kalabalıklara yeni bir duygu sahası oluşturmak için ulusalcılık kavramını üretmiş ve bireyleri de din/Kilise ile mesafeli ulusçu bir hissiyatla yeniden tanımlamaya çalışmıştır. Böylelikle Ortaçağ Avrupası'ndan farklı olarak yeni bir birey belirmiştir. Türkiye'deki ulus devlet kurucu kadrosu da Batı'nın geçirdiği süreçleri kısa bir zaman diliminde kendi topraklarında geçirerek Batı'nın güçlü ekonomik, politik ve devlet yapısına ulaşmayı ummuştur. Dönemin kitle iletişim araç yoksunluğunda edebiyat ve özellikle roman, zikrolunan kapsamlı dönüşümün bireylere ulaşmasında önemli bir araç haline getirilmiştir. Anlatılanlar dâhilinde Türk Romanında Yeni İnsan Tasavvuru (1923-1938) adlı çalışma, imparatorluk tabiiyetinden ulus-devlet tabiiyetine geçiş sürecinde yazarların romanlarında; iktidar ideolojisine uygun olarak tasarlanan roman kişilerinin konuşmalarına, tasvirlerine, düşüncelerine, dışlayıcı ve kabul edici özelliklerine işaret ederek yeni bir insanı belirtmesini ve bu yeni insanın romanlarla bireylere dolayısıyla topluma benimsetilmesini incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Mindscape and action plan of modernization, in short, is to act on the basis of an antitraditional thought. The dynamics of this world are thought, knowledge, management and life that move away from the hegemony of the Church, accordingly religion. As a result of the rise of modernism and the strengthening of the bourgeois class and the disintegration of the Empires, both the withdrawaling of the religious structures that formed a higher bond in Europe and tending the dissociaton of the social stratification legitimized by Church and patronized by nobility, it has created the need for a new state organization, social structure and individual definition. Bourgeois, the new power dominating the rule, established the state organization as a hegemonic nation-state for the needs mentioned in this process, produced the concept of nationalism to create a new feeling in the society of 'ancient regime and tried to redefine individuals using a nationalist feeling which is distant from the religion/Church. Thus, a new individual, different from the Medieval European, emerged. The founders of the nation state in Turkey, in a short period of time, in its own territory, has experienced the similar of the West's experience . They hoped to reach the strong economic, political and state structure of the West. Within the scope of what has been told, the work named New Human İmagination in Turkish Novel, by emphasizing to their speeches, descriptions, thoughts, exclusionary and accepting characteristics of characters/types/representations of novel designed in accordance with the ideology of power, examines to being indicated new human in the novels of the authors in the process of transition from empire to nation state, and being imposed this new human to the society by novels.