Büyük Selçuklu Devleti'nde taşra teşkilâtı
Provincial organization in the Great Seljuk State
- Tez No: 660400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFER SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Büyük Selçuklu Devleti, Taşra Teşkilâtı, Melik, Vali, Hükümdar, Vezir, Great Seljuk Empire, Provincial Organization, Melik, Governor, Monarch, Vizier
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Büyük Selçuklu Devlet'i İran coğrafyasında Gaznelilerden sonra kurulan Türk-İslâm devletidir. Büyük Selçuklular Tuğrul Bey döneminden itibaren fetih hareketlerinde bulunmuşlar ve Horasan, Kirman, Bağdat vesair önemli vilâyetleri ele geçirmişlerdir. Selçukluların kuruluşundan itibaren büyük bir imparatorluk haline gelmesinin sebepleri arasında oluşturdukları teşkilâtçı yapıları da bulunmaktadır. Büyük Selçukluların teşkilât yapısı merkez ve taşra teşkilâtı olarak ikiye ayrılmaktadır. Merkez teşkilâtında hükümdar, saray görevlileri ve hükümet teşkilâtı; taşrada ise merkeze bağlı hânedan üyeleri ve merkezden atanan valilerin yönetiminde taşra teşkilâtı oluşturulmuştur. Selçuklularda taşra teşkilâtının oluşumuna binaen merkez tarafından tayin edilen görevlilerde bulunmaktadır. Ayrıca Taşra da merkez dîvânlarına bağlı dîvânlarda oluşturulmuştur. Atabegler ise hükümdar tarafından tayin edilen meliklerin yönetim tecrübesi kazanmaları için yanlarında bulunan devlet görevlileridir.
Özet (Çeviri)
The Great Seljuk State is the Turkish-Islamic state established after the Ghaznavids in Iranian geography. Great Seljuks have been in conquest movements since the period of Tuğrul Bey and they have conquered important provinces such as Khorasan, Kirman, Baghdad. Among the reasons why the Seljuks became a great empire since its foundation are also their organizational structures. The organizational structure of the Great Seljuks is divided into two as central and provincial organizations. The monarch, palace officials and government organization in the central organization; In the provinces, a provincial organization was established under the administration of members of the dynasty affiliated to the center and governors appointed from the center. In the Seljuks, there are officials assigned by the center based on the formation of the provincial organization. In addition, the provinces were formed in the conventions affiliated to the central divisions. Atabegs, on the other hand, are state officials who are with the meliks appointed by the ruler to gain experience in administration.